БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

България гласува за членове на Европейския парламент

България гласува за членове на Европейския парламент

Общо 318 регистрирани кандидати ще се борят за 17 места, вече има и регистрирани нарушения и проблеми с машините за гласуване

За четвърти път България участва в изборите за членове на Европейския парламент.  Избирателите ще могат да избират между 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Общо 318 регистрирани кандидати ще се борят за 17 места в Европейския парламент.

За проблеми с машините за гласуване съобщиха още в началото на изборния ден от няколко секции в страната. Припомняме, че в общо 3000 секции в цяла България ще може да се гласува машинно.

БНР съобщи, че комисии в област Велико Търново имат проблеми при пускането на машините и привеждането им в готовност за вота на избирателите. По информация на Нова телевизия проблеми с машините има и в секции във Варна и Видин. Принтерът на машините не изваждал хартиен вариант на електронната бюлетина. На друго място техникът не е бил в секцията от началото на изборния ден, а останалите членове на СИК не са успели да пуснат машината. Според ЦИК обаче проблеми е имало само в две секции, които бързо са били преодолени.

Денят за гласуване на изборите за Европейски парламент в България едва е започнал, но вече има списък с нарушения - според сдружение "Институт за социална интеграция", което има наблюдатели в цяла България. Наранен предварително печат и подпечатан протокол, липса на кворум при приемане на изборните книжа, залепени образци на бюлетини, закъснения при доставката на машините за гласуване, недопускане на граждански наблюдател до процеса, разделени от кочана бюлетини и др. са само част от нарушенията, които са констатирали нашите наблюдатели в деня преди изборите. За всички нарушения са подадени сигнали до съответната инстанция.
 
На първо място в списъка на сдружението личи нарушение на ЦИК. По нареждане точно на комисията в РИК-Пловдив не е допуснат наблюдател, за което е подаден сигнал до ЦИК. В други районни комисии в Пловдив има нарушения - липса на кворум при вземане на решения (само двама присъстващи от девет членове или трима от седем), както и незапечатани изборни помещения. Във Варна пък има сигнал за липса на достъп за хора с увреждания, както и предварително залепени образци на бюлетини, а такива се слагат едва в началото на изборния ден. В Кърджали доставката за машините за гласуване е закъсняла с 3 часа, а в Оборище в София масата на комисията е прекалено близо до стаичката за гласуване, както и до машината за гласуване. Във Видин пък денят за гласуване тръгна малко по-късно именно заради машинното гласуване. В София има и други нарушения, твърди сдружението - в СИК има прием на изборни книжа без необходимия по закон състав от 50% плюс 1 човек, а в РИК 24 няма лепенки за запечатване на прозорците и вратите на изборните помещения. В същата секция има разкъсани бюлетини, разделени от кочана.
 
Общо 6 374 924 е броят на избирателите в предварителните списъци в изборите за членове на Европейския парламент от България.

Броят на избирателните секции в цялата страна е 11 897, а на тези в чужбина - 191 в 64 държави. Избирателните секции отвориха врати точно в 7.00 часа. Изборният ден ще приключи точно в 20.00 часа.

Забранена е политическата агитация, както и обявяването на резултатите от социологическите изследвания до 20.00 часа. Избирателите в България гласуват в конкретни избирателни секции, определяни спрямо постоянния адрес на гражданите според документите за самоличност. Възможно е гласуване и в избирателни секции спрямо настоящия адрес, но е нужна предварителна регистрация при съответната общинска администрация по настоящия адрес, не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Избирателите с  трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но трябва също да заявяват желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по постоянен адрес са възможни за студенти и ученици.

На бюлетината първо се отбелязва партията, коалицията или независимия кандидат и след това може да се избере преференция със син химикал със знаците Х или V.

Бюлетината ще се смята за валидна ако избирателят гласува за партия или коалиция, но отбележи две или повече преференции в нея. Преференциите в такива бюлетини обаче няма да важат.

За да е валидна, на бюлетината трябва да има два печата, единият се поставя преди гласуването, вторият след попълването й. В България по време на избори за членове на Европейския парламент територията на страната, включително секциите извън страната, представлява един многомандатен изборен район, което означава, че всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати. Справка за мястото на секциите в чужбина може да се направи на страницата на ЦИК или в дипломатическото ни представителство, където се намират. За изборите за ЕП избирателят трябва да е живял не по-малко от три месеца в България или в страна на ЕС. Това означава, че той трябва да има регистрация по постоянен или настоящ адрес в съответната държава.

На изборите ще има машинно гласуване и то с високи стандарти за надеждност и сигурност на вота, увериха от ЦИК. Машини за гласуване има в 3000 секции. Машините са със софтуер, който е изцяло съобразен с изискванията на Изборния кодекс и със спецификациите на ЦИК.

ЦИК определи конкретните секции, в които ще има машини за гласуване. Те са във всички 31 района в страната и са определени по специална методика и справка за тях може да се направи в интернет страницата на Централната избирателна комисия.