БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БЪЛГАРИЯ - ЛОШИЯТ ПРИМЕР ЗА КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В ДОКЛАД НА СВЕТОВНАТА БАНКА

В анализа се посочва още: В страната има драматичен спад в качеството на образователната система и рязко намаляване на годините на обучение

До нерадостните изводи за България се е стигнало след задълбочено проучване на редица параметри, както и след отчет какъв е шансът на едно дете да развие пълния си потенциал и да е в добро здраве, когато достигне по-зряла възраст.
Качеството на образованието в България намалява, както и годините, прекарани в училище. Според доклада, дете, родено в България, може да достигне средно 61% от потенциала си като възрастен в оптимално здраве. По този показател делим място в класацията с Перу, Оман, Тайланд, Малайзия, Мексико и Монголия.
България и Украйна са държавите, посочени като пример за за лошо качеството на образование през последното десетилетие. Това всъщност е периодът, в който управляват три правителства на ГЕРБ и Бойко Борисов. Страната ни попада в още един твърде неприятен пример – за годините на обучение. По този показател се нареждаме до Молдова, Румъния и Украйна, като Румъния е с по-добри показатели.

Според премиера Борисов , обаче, "образованието е приоритет" за неговото управление като твърди, цитирам". Качеството непрекъснато се повишава, а това ще повиши и брутния вътрешен продукт“. Министерството на образованието също постоянно ни убеждава, че качеството на образованието се повишава. Световната банка обаче посочва съвсем друго. Щрих към класацията е, че световната финансова институция се оглавява от българката Кристалина Георгиева.