БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

България остава на 111-та позиция по свобода на медиите

На първите 3 места са три скандинавски страни - Норвегия, Финландия и Швеция

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Това става ясно от оповестения годишен Индекс за свобода на пресата на международната неправителствена организация "Репортери без граници".

На първите 3 места са три скандинавски страни - Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан. В класацията има общо 180 държави.

Авторитарните режими насърчават омразата срещу журналистите, която често преминава в насилие и физическа саморазправа. Все повече управляващи заглушават критични гласове чрез съдебни дела и налагане на контрол над финансирането на медиите, отбелязват от организацията.

В доклада на "Репортери без граници" се говори и за ареста на двамата журналисти от сайта "Биволъ" при разследването им, свързано с фирма "Джи Пи Груп". 
България присъства в индекса като една от страните в ЕС, където през 2018 г. беше убит журналист. Става дума за Виктория Маринова от Русе, чието убийство според резултатите от резследването обаче не е свързано с работата й като репортер и водещ в русенската ТВН.

Журналистите в България са атакувани както от организирани престъпни групировки, така и от властите, които насърчават атаките срещу тях, вместо да ги защитават, пишат от "Репортери без граници".

В краткото описание на положението в България се казва: "Сговорът между медии, властите и олигарси остава непроменен, докато физическите нападения срещу журналисти се увеличават".

В доклада се посочва, че броят на страните по света, в които журналистите могат да работят спокойно намалява.

"Омразата, насаждана към съсловието от страна на политици популисти и авторитарни лидери се превръща във физически атаки по целия свят", посочват от "Репортери без граници".