БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БЪЛГАРИЯ ОСТАВА НА ТВЪРДА ПОЗИЦИЯ - ОТСТЪПКИ КЪМ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НЯМА ДА ИМА

Очаква се в 17 часа и 15 минути българско време да стане ясно точното становище на страната ни, което ще бъде огласено на специална пресконференция

В Люксембург с мисията да представи позицията ни за еврочленството на Македония е натоварен служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров.

Държавната македонска информационна агенция МИА вече излезе с материали по провежданото в момента заседание в Люксембург. В тях се казва, че България продължава да отказва да се поддаде на натиска и на Скопие и на по-голямата част от държавите -членки на ЕС, най-вече Германия.

На българските дипломати е било изтъкнато, твърди македонската агенция, че е заложено доверието в целия Европейски съюз и че критиките на страните членки към позицията на България са „многобройни“.

Припомням, че миналата седмица, по време на визита на премиера Зоран Заев в София, българското правителство обяви, че Северна Македония няма да получи одобрението на България за членство в съюза.

Страната ни остава на позицията си, че западната ни съседка няма напредък в изпълнението на договора за добросъседските отношения, за отмяна на езика на омразата и в претенциите си за пренаписване на историята. Същевременно българофобията в съседна Македония взима опасни размери.