БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

България отдава почит към героизма на загиналите за Свободата на Европа

Чествания се състояха в Русе и Пловдив

С церемония по полагане на венци на паметника на Альоша и с шествие Безсмъртен полк, в Русе бе отбелязан денят на победата. Организатор на събитието бе Генералното консулство на Руската федерация в Русе. Беше почетена и паметта на загиналите руски войници на гробището в парка на възрожденците. За честването на деня на победата се събраха много ветерани, но и потомци на участвали във войната руснаци и българи, които държаха гордо портретите на своите близки, дали живота си за свободата на Европа.

Стотици се включиха в шествието на „Безсмъртният полк“ в Бургас, което премина по централната улица „Александровска” и стигна до Паметника на Съветската армия. В инициативата се включиха представители на властта, почетния консул на Русия у нас, неправителствени организации, а поводът е днешния 9 май – Ден на победата. 

Живко Господинов, Предсдател на Общински съвет на БСП - Бургас: От 2016-та година сме неизменна част от организацията на целия празник, организаторите вече знаят че могат да разчитат на нас, като част от тяхната организация. Голям ден е естествено празвнуваме празника, борбата срещу фашизма и победата срещу монархо-фашизма в България.

Николай Тишев, Народен представител от ПГ на „БСП за България”: Трябва да отбележим че без денят на победата 45-та година нямаше да има ден на Европа, затова на  първо място трябва да поставим победата над фашистка Германия, изключително празнично чувство, изключително се радвам че хиляди се събраха в Бургас и българи и руснаци да отбележим заедно този празник.

Шествието събра наследниците на героите българи и руснаци, които показаха снимки на загиналите героично. Сред множеството бе и 97-годишния ветеран от войната костадин Ангелов, който поднесе цвете със сълзи на очите си и сподели, че моментите от освобождението не се забравят.