БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БЪЛГАРИЯ СЕ ТОПИ, ДО 2040 ГОДИНА ЩЕ СМЕ 5,2 МЛН ДУШИ

БЪЛГАРИЯ СЕ ТОПИ, ДО 2040 ГОДИНА ЩЕ СМЕ 5,2 МЛН ДУШИ

Това показват данните от най-новото демографско изследване у нас - "Регионални демографски дисбаланси в България"

Мрачни прогнози за бъдещето на България - населението ни се топи стремглаво. До 2040 година населението на страната ни ще намалее до 5,2 млн. души, а една четвърт от днешните населени места ще бъдат обезлюдени. Това показват данните от най-новото демографско изследване у нас - "Регионални демографски дисбаланси в България".

България се превръща в демографска пустиня. Такава ще е 69% от територията на страната през 2040 г., показва изследването, направено от учени от БАН и Софийския университет. Като „демографски пустини“ се определят териториите с гъстота на населението под 10 души на кв./км. През 2016 г. у нас те са били 23% от страната, през 2030 г. се очаква да заемат 59% от нея, а през 2040 г. - 69%. София, Бургас и Варна и районът Пловдив - Пазарджик, ще са едни от малкото острови на активен социален и икономически живот. Учените алармират, че естественият прираст няма да може да компенсира намаляването на броя на населението, а през следващите десетилетия борбата ще бъде за население. Ще оцелеят тези градове, които привлекат млади и активни хора.
Един от изследователите - доц. д-р Георги Бърдаров, предупреждава, че у нас текат два изключително притеснителни демографски процеса: Първият - високата смъртност - нелогична и неестествена, като припомня, че още преди пандемията България беше на първо място в Европа и на едно от първите в света. Другият фактор - липсата на активно, младо, трудоспособно население, което се изселва в търсене на по-добри условия за живот.