БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПЛАЩА ДВОЙНА СУМА ЗА ЕКСПЕДИЦИИ ДО АНТРАКТИДА

Българската държава ще плати 10 млн. и 800 хил. лв лева за полярни експедиции и изследвания в отдалечените полярните райони на Антарктика и Арктика

Българската държава ще плати 10 млн. и 800 хил. лв лева за полярни експедиции и изследвания в отдалечените полярните райони на Антарктика и Арктика от юли 2022 г. до юли 2025 г. Сумата е двойно по-голяма от отпуснатата за предишната ни полярна програма, която беше по-продължителна (2017-2021 г.) и струваше 5,4 млн. лева.

Проектът за новата програма е внесен от министъра на образованието и науката Николай Денков за обществено обсъждане преди гласуването му в Министерския съвет.

Единственото посочено от него основание за рязкото увеличение сумата е прогнозна инфлация. През март 2022 г. годишната е 12.4%.

Финансирането по програмата ще се плати на три транша (през 2022-ра, 2023-та и 2024 г.) на координатора ù - Софийският университет. Оттам ще отидат при отсети с конкурси научни проекти. Парите ще покрият логистичните дейностите по организиране и провеждане на националните полярни експедиции (Антарктика и Арктика), в това число и разходи по подготовка и провеждане на плавателните рейсове на българския научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Той ще плава всяка година до Антарктика и ще обслужва полярни експедиции. Средства ще се насочват и към научни дейности на партньорите по програмата.