БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Български дебютант с бронз на Европейското по щанги в Москва

Български дебютант с бронз на Европейското по щанги в Москва

За трети пореден ден българските щанги печелят медали на продължаващото в Москва Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени

За трети пореден ден българските щанги печелят медали на продължаващото в Москва Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. Този път го заслужи 21-годишният дебютант Валентин Генчев, осигурил си бронза в кат. 67 кг, наред със среброто в изтласкването. Другият наш представител Петър Ангелов остана седми в крайното класиране.  
И двамата завършиха изхвърлянето с по 138 кг, като изпълниха програмата максимум от по три успешни опита. Ангелов със 130, 135 и 138 кг за шестото място в движението и Генчев със 132, 136 и 138 кг за седмата позиция преди паузата.

В изтласкването Генчев бе голямата изненада и разочарова много от фаворитите. Българинът направи три отлични опита - на 168, 173 и 177 кг, с които си осигури двубой 315 кг, достатъчни за бронза, а с последното си излизане на подиума грабна и среброто в движението. Петър Ангелов премина с успех през 157 и 162 и не можа да вдигне 169 кг, с което двубоят му стана 300 кг. Шампион с 323 кг е турчинът Мохамед Озбек, а втори е италианецът Мирко Дзани с 318 кг.

Дебютантът сега при мъжете Валентин Генчев е представител на школата от Стара Загора с треньор Стоян Стоянов и преди две години спечели бронз на Европейското до 20 г. в Букурещ. Петър Ангелов състезател на клуб „Христо Бъчваров“ - Сливен, негов баща и треньор е бронзовият олимпийския медалист от Атланта 1996 и най-предното му класиране досега бе 7-ото място на европейското преди две години в Батуми. Сега на подуима беше извеждан от треньора и ръководител на сливенсклия клуб Пламен Братойчев.

С три златни, един сребърен и един бронзов медала в двубоите България остава лидер в класирането по нации, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, второто място на Ивана Петрова и бронзът днес на Генчев. Нашите са лидери и в общото подреждане с всички отличия в движенията със 7 златни, три сребърни и два бронзов медала.
Утре на подиума в Москва ще вдига един българин. В олимпийската кат. 73 кг от 20 ч. българско време ще ни представя европейския първенец от Батуми 2019 и младежки олимпийски шампион от Нанкин 2014 Божидар Андреев. Той е възпитаник именно на Братойчев. Андреев е голям фаворит за златния медал в категорията.