БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Български лекари обучаваха колегите си в Унгария да оперират с високотехнологичния робот „Да Винчи“

Български лекари обучаваха колегите си в Унгария да оперират с високотехнологичния робот „Да Винчи“

За три дни екипът от български лекари е извършил шест операции

Екип от български лекари помогна при обучението на колегите си в университетска болница в Унгария за използването високотехнологичния робот „Да Винчи“, съобщи за БТА проф. Марин Георгиев, началник на Клиниката по урология в Александровска болница.

За три дни екипът от български лекари е извършил шест операции – два от случаите са на рак на простата, два – за премахване на бъбрек, а други два за частично премахване на бъбрек поради тумор. В екипа, освен проф. Марин Георгиев, са още проф. Красимир Янев, отново от Александровска болница, както и д-р Михаил Колев от болница „Доверие“. 

„От 10 години съм ръководител на екипа, който се занимава с роботизираните операции в урологията. Към момента имаме 1200 операции, което е доста добър опит, освен за страната, така и за Европа“, отбеляза проф. Георгиев. Той обясни още, че във фокуса на тези операции най-голямо предимство има радикалната простатектомия. „Ракът на простата е най-често срещаното заболяване при мъжете. До скоро в България той беше на второ място, но вече от две – три години е на първо място, това е най-често срещаният рак при мъжа. При мъжете всъщност 20% от заболеваемостта от рак е именно рак на простата, 17% е на колоректалния тракт и 14% - рак на белия дроб“, посочи специалистът. Той обясни, че тези данни са благодарение на по-добрата диагностична способност, с която лекарите разполагат - така започват да се откриват все повече случаи. 

Роботът „Да Винчи“ се използва най-вече при онкологичната урология, за премахване на целия бъбрек или за частично премахване на бъбрека, както и при рак на пикочния мехур, но в крайна сметка лечението, което най-често се извършва с него, е на рака на простатната жлеза, уточни началникът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска“. Проф. Марин Георгиев отбеляза, че са били поканени в Унгария като представители на център, който има опит с тези онкологични заболявания. „За три дни извършихме шест операции, по две на ден. Всъщност това бяха първите операции на колегите в Унгария“, добави той.  

„Това е една нова болница, направена по проект на Европейския съюз, по немски образец – с 400 легла, с хеликоптерна площадка, с най-новата система „Да Винчи“ Xi, който разполага с две конзоли", обясни той за мястото, на което се е състояло обучението.  

„Конзолата е мястото, от което се работи. Този, който се обучава, сяда на конзолата, до него е другата конзола – мястото, на което аз, като обучаващ, стоя. Наблюдавам това, което се прави и всеки един момент мога да се намеся, както един инструктор има педали – така можем да го обясним – всеки един момент да спре и да коригира. Това е много важно за протичането на обучението и по-безопасно за самия пациент, защото веднага човекът, който е с по-голям опит, може да поеме нещата, така че да няма усложнения“, обясни проф. Марин Георгиев.  

„Не сме имали никакво усложнение при тези шест случая – нито по време, нито след операцията. Аз съм в контакт с колегите от Унгария. Пациентите, които бяха с операции, тумор на бъбрека, на третия и четвъртия ден бяха вкъщи, а днес в понеделник са пуснати и пациентите с оперираните простати“, каза проф. Марин Георгиев. 

„Доволен съм, че успяхме да помогнем. Колегите също бяха благодарни и доволни. Не е лесно в чужда държава да се оперира, това, че бяхме поканени е чест за нас, защото отговорността, която тежи, е изключително голяма – в чужда държава сме, всичко се случва“, сподели още специалистът. Според него не е без значение как една операция ще бъде извършена. „Гладко означава бързо изписване, без усложнение, без кръвопреливане, което всъщност е най-голямото предимство на операциите с „Да Винчи“ – те са безкръвни и не се налага кръвопреливане при тези пациенти. Мисията беше успешна, не беше невъзможна“, заяви проф. Марин Георгиев.  

Той сподели, че е не е бил запознат с нивото на обучение на унгарските си колеги, затова с него тръгват още двама български лекари. „Когато аз съм на конзолата и обучавам, аз съм далече от болния. При болния са асистентите. Единият асистент, който дойде, беше проф. Янев, пак от Клиниката по урология, а другият беше д-р Михаил Колев от болница „Доверие“. Те бяха на разположение по време на асистенцията, защото тя също е много важна. Два от случаите бяха доста тежки, затова беше добре, че сме повече хора - в случай, че има някакво усложнение, да се действа по спешност. Предпочитах да разчитам на моя екип“, заяви още проф. Марин Георгиев. 

Той отбеляза, че поканата им в Унгария е признание за българската медицина и за българската урология, защото това е най-модерната технология при онкологичните операции и особено при робот асистираните операции. Проф. Георгиев посочи, че първите такива операции в България започват да се правят още през 2007 година. „Държави като Унгария, Полша, Словакия, Словения, които са доста по-развити от нас, и които са на практика в центъра на Европа, те започват да правят такива операции преди около година – две, а ние на практика имаме доста голям опит“, отбеляза той. 

 

Източник: ДУМА