БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Близо 32 000 са регистрираните безработни от началото на кризата

Близо 32 000 са регистрираните безработни от началото на кризата

Само за вчера новите безработни са 4 777

От началото на извънредното положение на 13 март до вчера общо 31 643 души са се регистрирали като безработни в бюрата по труда. Само за вчера новите безработни са 4 777, от които 3327 са посочили като причина за освобождаването и пандемията от COVID-19. Това съобщи социалният министър Деница Сачева. По данни на МТСП по време на кризата общо 7281 безработни са започнали работа. Само вчера 683 души вече са наети.

Днес министерството ще издаде и специална заповед за безопасните условия на труд, които трябва да бъдат осигурени от работодателите – да има пропускателен режим, да се спазва дистанция, да се осигурят прегради между служителите, задължителна двукратна дезинфекция на работното място, осигуряване на дезинфектанти, кърпички, ръкавици, както и редовно проветряване на помещенията. Служители с грипоподобни симптоми трябва да бъдат отстранявани от работа и пращани вкъщи, уточни Деница Сачева.

Министърът даде подробности и около мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса. Вече 59 са подадените заявления за този вид плащания. Очакванията са до края на деня броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено одобрение от ЕК, за да могат да се извършват разплащанията, добави Сачева.

Хората, които до този момента са работили, но са нямали договор и съответно не са плащали осигуровки, могат да се регистрират като безработни и да кандидатстват за социални помощи.

Миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал около 300-350. От началото на тази седмица до момента броят варира вече в порядъци между 680 до 700 на ден, каза още министърът на труда и социалната политика.

Общият брой на всички болнични листа към момента по всички видове диагнози е 176 086, като тези по с причина карантина е 5 282, а броят на тези, издадени с указанията за коронавируса е 2 072.

По отношение на личните асистенти, към момента има подадени заявления за оценка на потребностите в размер на 32 389 души. Издадените направления са 31 365, а действащитедоговори 24 133.

Нарастването на социалните помощи все още е малко, ръстът е с 2 000 души.

Към момента подпомагаме по Закона за семейните помощи 410 685 души, а по отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование – 344 801, като общият размер на сумите, които варират на месец, са между 43 и 45 милиона, уточни социалният министър.

Кризата има различни лица, например в много български общини се появяват онези хора, които са невидими за нас – бездомни и просещи, които заради липсата на поток по улиците, нямат прехрана. Ние мислим и за тези хора, като правим програма с БЧК, насочена към тях. Повечето такива хора нямат лични карти, затова сме помолили всяка община да ги идентифицира и да ни ги подаде, за да може да им раздадем хранителни продукти.

 

Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и ще е до дните след Великден, като в пощенските станции ще има съответните условия да има дистанция и график за раздаване на пенсиите.

Сачева се обърна с молба към гражданите, които имат нужда от услугите на пощите, да ползват пощенските станции след 12.00 часа, а преди това възрастните хора да могат да получат пенсията си спокойно.

Хората над 68 години могат да заявят да получават пенсиите си вкъщи, като още една опция за тях е и да получават пенсиите си срещу подпис и лична карта чрез свой близък.

Пенсията ще може да се изплати и на упълномощен представител срещу еднократно заверено пълномощно.

Пенсиите на хората, които ги получават през банкова карта, ще ги получат в сметките си на 7 април заедно с великденската добавка, която се изплаща на всеки с пенсия под 363 лв.

Източник: Дума