БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Болницата в Раднево спря приема на пациенти

Болницата в Раднево спря приема на пациенти

Причините са тежкото финансово състояние на лечебното заведение и масовото напускане на лекари и персонал заради неизплатени заплати

Общинската болница в Раднево „Д-р Димитър Чакмаков“ спря приема на пациенти. Причините са тежкото финансово състояние на лечебното заведение и масовото напускане на лекари и персонал заради неизплатени заплати.  

От днес радневската болница е и без управител, съобщава БНР.

„Хората не са получавали заплати от 6 месеца. Лечебното заведение не може да работи пълноценно като няма кадрово обезпечаване и специалисти“, каза д-р Йовчев. Той допълни още, че вчера е бил освободен и последно назначеният управител на болницата д-р Панайот Дамянов, който си е подал молбата за напускане преди повече от месец. 

Само до края на миналата година задълженията на общинската болницата в Раднево възлизат на 1,3 млн. лв, а към днешна дата надхвърлят 1,5 млн. лв.

Само до края на миналата година задълженията на общинската болницата в Раднево възлизат на 1,3 млн. лв, а към днешна дата надхвърлят 1,5 млн. лв.  За да се избегне закриването на болницата, по предложение на кмета Теньо Тенев, Общинският съвет на Раднево реши да открие процедура за приватизация на лечебното заведение. Заедно с болницата за продажба е обявен и Медицинският център, тъй като това е условието на кандидат-приватизатора, заявил инвеститорски интерес.

Припомняме ви, че сайтът Бивол публикува през 2020 година аудиозапис на Теньо Тенев, който го уличава в това, че е знаел за злоупотребите в болницата, но си е мълчал.

Скандалът с общинската болница в Раднево избухна миналата година, когато директорът на на лечебното заведение д-р Мая Узунова беше задържана при акция на ДАНС и прокуратурата. Заедно с нея бяха задържани още няколко служители, сред които секретарката ѝ, шофьора ѝ и главната счетоводителка на болницата.

На 24 февруари Окръжният съд в Стара Загора наложи мярка за неотклонение задържане под стража на Узунова и двама от колегите й. Само на главния счетоводител на болницата беше наложена мярка за неотклонение домашен арест. Узунова и колегите ѝ са обвинение в длъжностни престъпления, сключване на фиктивни договори с цел източване и пране на пари.

Днес групата общински съветници от БСП в Раднево обявиха, че ще инициират местен референдум „за" или „против" приватизацията на успешно работещия „Медицински център-1" ЕООД.

Повече по темата вижте ТУК