БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Борислав Гуцанов: „Градски транспорт“ е в будна кома, отива на прокурор

Борислав Гуцанов: „Градски транспорт“ е в будна кома, отива на прокурор

И това не е благодарение на управленски умения, а на безкрайните дотации от общинския бюджет, т.е. от джоба на всеки един варненец, заяви Гуцанов

„Общинското дружество "Градски транспорт" е на път да остави рекорд по най-дълго издържалото в будна кома търговско дружество. И това не е благодарение на управленски умения, а на безкрайните дотации от общинския бюджет, т.е. от джоба на всеки един варненец“, негодува вторият в листата на БСП и градски лидер на левицата във Варна Борислав Гуцанов. Той припомня, че на този фон бе направен скандален опит да бъде повишената цената на билета. „Как управлението на ГЕРБ в община Варна успя да превърне едно дружество с добри финансови показатели в парцалена кукла на изкуствено дишане можем само да гадаем. При това на фона на близо 150 млн. лева, които се изляха безвъзмездно в дружеството по проекта за „Интегриран градски транспорт“. В момента, както всички усещат на гърба си, той нито е интегриран, нито е европейски“, пита Гуцанов.

„Критото финансово напрежение заради натрупани над 14 млн. лева загуби може да избухне всеки момент и да остави Варна без обществен транспорт“, предупреждава кандидатът за депутат. „Какво е реалното състояние на дружеството направих опит да науча от Агенцията за държавна финансова с подадено заявление за достъп до доклада от проверката на „Градски транспорт“ ЕАД, реализирана в началото на годината“, припомня Гуцанов. Той изясни, че е получил отговор от инспекцията, че докладът е изпратен на органите на прокуратурата.

„Най-циничното, като във всяка схема на управлението на ГЕРБ е, че гробокопачът на общинската фирма до голяма степен е т.нар. автоматизирана система за продажба на билети, приходите от която не отиват в самата фирма, а в общинското предприятие ТАСРУД, което стопанисва автоматите и е на пряко подчинение на кмета Иван Портних Така администрацията е във финансова война с търговско дружество, на което е едноличен собственик“, обяснява градският лидер на столетницата.

Според него, решението не е много трудно –прилагане на новата транспортна схема, за която администрацията на кмета Иван Портних похарчи през 2015 – 2016 г. близо 1 млн. евро.

„И така, почти 10 години след подписването на договора за Интегриран градски транспорт още от кмета Кирил Йорданов, общественият превоз във Варна е на крачка от фалита. Няма бърз коридор „Владислав Варненчик“ – „Бриз“. Няма работеща електронна билетна система. Има само предложение за повишаване на цената на билета. Засега оттеглено, но вероятно ще бъде активирано още след края на парламентарните избори, обобщава Борислав Гуцанов.

„Каква е крайната цел? Може би поредното пиратско превземане на един потенциално печеливш бизнес от близкия кръг до един виден евродепутат с интереси в Авренската община, в който влиза и председателя на Общинския съвет – принципал на „Градски транспорт“ ЕАД“, предполага вторият в листата на БСП. Иприпомня, че БСП от години пита: Къде са парите? И обяснява, че с допълнителни 14 млн. лева, колкото е загубата на общинската фирма, варненци ще се возят в наистина европейски обществен транспорт.

„Надявам се компетентните органи да си свършат работата и истината да излезе наяве, за да е ясно кой краде стотинките от изтънелия джоб на варненци“, казва Гуцанов.