БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Борислав Гуцанов: Социалните мерки в бюджета са приоритет на БСП

Борислав Гуцанов: Социалните мерки в бюджета са приоритет на БСП

Истеричното поведение на ПП и ДБ буди съмнение за изборни манипулации

„Предложенията на БСП са драстични. Още преди няколко седмици предложихме наказанията за каналджийство да бъдат близо 2 пъти по-строги. Затворът от 1 до 6 години да стане от 5 до 10, а глобите, които в момента са от 5 до 12 хиляди да станат от 10 до 50 хиляди. Да се носи отговорност и при определени случаи да има изземване на цялото имущество, за да може на хората, които организират тази дейност да им стане ясно, че ще бъдем абсолютно безпощадни. Внесохме тези промени много преди другите да бяха коментирали темата. За жалост днес го предложихме да бъде гледано в Правна комисия, но колегите от ДБ, ПП и „Възраждане“ не са подкрепили законопроекта и за 1 глас не се е стигнало до разглеждане.“ Това заяви народният представител от "БСП за България" и организационен секретар на партията Борислав Гуцанов по БТВ Радио.

Според него министър Демерджиев прекалява в изказванията си и припомни, че неговата оставка вече е била поискана от парламентарната група на БСП. „Единственото, което не чухме от него е каква отговорност носи той. Дават се оставки на главен секретар и зам.-министър, а никой не коментира смените в Гранична полиция, които са направени лично от министъра на вътрешните работи“, добави Гуцанов по отношение на ситуацията на засилен мигрантски натиск в България.

„Правителство на малцинството е възможно, когато не достигат няколко депутата. Но, когато имат 73 народни представители – ами това е под 1/3 от Народното събрание. Добре е да си мерят приказките и възможностите. Още повече, когато ситуацията е достатъчно трудна в България. В БСП смятаме, че трябва да се направи всичко възможно, за да има редовно правителство. Трябва да се види кои са най-важните приоритети. Затова ние предложихме първо да се гледа бюджета на държавата и кое е най-важното в него – социалните мерки. Затова предложихме минималната заплата да стане 50% от средната, безплатни лекарства за децата до 14 години, безплатни учебници до 12 клас. А пенсиите да бъдат преизчислени със средните доходи за 21-ва година. Според нас едно от най-важните неща за развитието е енергетиката. Трябва да се ограничат постоянно покачващите се цени и можем ли да започнем строителството отново на атомните ни централи“, коментира народният представител от левицата за мерките на БСП и вариантите за съставяне на работещ кабинет.

Социалистът припомни, че първото входирано предложение в 48-ото НС е било за новите 8 самолети F-16 при положение, че не сме получили първите, за които сме платили 2.2 млрд. лева. „А искат веднага да вземем вторите за 2.5 млрд. Да не говорим, че цените са прекалено високи спрямо това, което получават другите страни членки“, допълни той.

Гуцанов обясни, че в цяла Европа се гласува с хартия и призова народните представители да мерят с един аршин. „В цялата Европа гласуват с хартия и нека мерим с един аршин. Ние дори сме една идея по-напред, защото запазваме машинното гласуване. Това истерично поведение на ДБ и ПП почва да буди много съмнения за определени манипулации. Когато става дума за хартиената бюлетина аз мисля, че по-скоро трябва да се каже за коалицията на войната. Защото това е много по-опасното за страната ни. В ПП коментират колко била важна диверсификацията и как сме се отървали от руския газ. Например Финландия беше осъдена да плати 300 млн. на руската държава, защото са отказали плащанията в рубли и в момента ние сме пред същата ситуация. Но при нас цената ще бъде много по-голяма. Ето това е разделителна линия, която е много сериозна“, обобщи той за актуалната политическа обстановка.

„Важно е да не вкарваме държавата във война и да имаме евтини енергоизточници. Но не и да се прехвърлим от руско на американско гориво, което е много по-скъпо. Важните моменти за икономиката са енергетиката и селското стопанство, за да има достатъчно поминък при хората и да върнем повече от тях по малките населени места. Трябва да се върви към повече държава и повече мисъл за всяко едно българско семейство, за да има стабилност в страната ни“, каза в заключение Борислав Гуцанов.