БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Борисов: Държавата няма да плаща карантината на хора, които не искат да се дисциплинират и продължават да пътуват

Борисов: Държавата няма да плаща карантината на хора, които не искат да се дисциплинират и продължават да пътуват

Общопрактикуващите лекари искат ясни инструкции как да реагират ако пациент е без симптоми, но трябва да остане 14 дни под домашна карантина

Отново разнобой в редиците на ГЕРБ. Днес премиерът Борисов коментира от Гърция: "Няма как държавата да плаща доброволната карантина на хора, които не искат да се дисциплинират и продължават да пътуват"

Малко преди изказването му депутатите от ГЕРБ бламираха министър Кирил Ананиеив и се изказаха в подкрепа на болничните в случай на карантина. Предеседателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова допълни по темата с болничните: Осигурените българи могат да ползват болнични за карантина.

„БСП за България“ поиска държавата да поеме разходите за обезщетения на хората, които са под домашна карантина. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова визира указанията на здравния министър Кирил Ананиев към онези, които спазват т. нар. доброволна карантина и които следва да ползват платен или неплатен отпуск: „Ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса, но това не трябва да става за сметка на хората. Указанията от вчера към онези, които са в доброволна, да го наречем карантина, въпреки че няма такова понятие, но указанията към тях да ползват платен отпуск или, ако нямат такъв, неплатен, са неадекватни и несправедливи. Настояваме правителството да събере работодатели, НОИ, НЗОК, лекари и да намерят адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора“, каза Корнелия Нинова.

Кодексът за социално осигуряване е категоричен  - има възможност да се ползва болничен лист за т. нар. карантина, обясни председателят на социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари настояват Министерството на здравеопазването да даде ясно разписани инструкции или заповед как да реагират личните лекари, ако пациент е без симптоми, но трябва да остане 14 дни под домашна карантина.