БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БОРИСОВ ОКОНЧАТЕЛНО СПРЯ АЕЦ "БЕЛЕНЕ", ПРАВИ "КОЗЛОДУЙ" 7

БОРИСОВ ОКОНЧАТЕЛНО СПРЯ АЕЦ "БЕЛЕНЕ", ПРАВИ "КОЗЛОДУЙ" 7

За втори път правителството на Бойко Борисов спира процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене", стана ясно днешното заседание в Министерския съвет

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност, съобщава пресслужбата на правителството днес. След изслушването на доклада на енергийният министър Теменужка Петкова, правителството е решило да монтира реакторите, предвидени за АЕЦ "Белене" на още неизградена площадка на север от АЕЦ "Козлодуй".

Теменужка Петкова цитира днес няколко експертни доклада, според които е „икономически, екологично и технически възможно оборудването, предвидено за спрения проект за АЕЦ "Белене", да се използва за нова мощност на площадката на козлодуйската централа.

В началото на декември миналата година след изненадващо посещение на американския посланик у нас Херо Мустафа в Атомната ни централа, и то непридружена от хора от правителството, се разбра, че САЩ подкрепят това решение.

Идеята е доставеното и консервирано руско оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", което е за изграждането на първи контур на единия от реакторите и съоръжения и за двата блока, да се използва в комбинация с нова турбина от американската "Дженерал Електрик" за изграждането на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй".

Решението на кабинета от днес реално означава прекратяване на замразената заради епидемията процедура по избор на стратегически инвеститор за довършването на „Белене“.

Основни кандидати бяха руската "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската хидро и атомна корпорация. "Росатом" сглоби алианс за участие в процедурата с американската "Дженерал електрик" и френската "Фраматом". Какво ще се случи с обявения търг, предстои да бъде решено.