БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Божков: Акциите на "Левски" са джиросани на новия собственик и са изпратени към България

Божков: Акциите на "Левски" са джиросани на новия собственик и са изпратени към България

"Клубът пак ще бъде хвърлен в задкулисието и превърнат в инструмент за политически игри и натиск", написа бизнесменът

Акциите на "Левски" са джиросани на новия мажоритарен собственик и пътуват към България. Това съобщи в своята страница във "Фейсбук" доскорошният финансов благодетел на тима Васил Божков, предаде bTV.

В публикацията си той не спомена името на Наско Сираков, който изрази готовност да бъде новият притежател на ценните книги.

В редица изказвания в последните дни Божков и фактическият собственик на 86,6% от акциите на "сините" Георги Попов заявяваха, че ще предадат акциите на голмайстор номер 1 в историята на тима - Наско Сираков.

Прехвърлянето идва два дни, след като изтече срокът, в който министър-председателят Бойко Борисов можеше да предяви претенции към акциите. Те му бяха прехвърлени на 8 май от фактическия им собственик Георги Попов и занесени пред сградата на Министерски съвет на 13 май от журналиста Сашо Диков.

Борисов не пожела да ги приеме. От своя страна Божков и Попов настояха изрично да получат неговия отказ (дори мълчалив), за това от "Левски" пратиха запитване към премиера. В няколко свои изказвания премиерът заяви, че не се чувства собственик на клуба и няма намерение да оперира с акциите, а писмото на "сините" ще изхвърли.

Попов, който стана собственик на акциите в началото на 2019 г., прехвърля собствеността на клуба на Сираков безвъзмездно. Той заяви, че заедно с Божков са инвестирали 25 млн. лева в "Левски". Заплащане за ценните книги обаче няма да иска, за да може да се избегне фалит и нагнетяване на социално напрежение.

Преди седмица, в предаването "120 минути", Сираков заяви, че е съгласен да бъде новият собственик на "Левски". Той не е разкрил как ще действа, за да запази клуба от фалит, като заяви, че ще отговори на журналистическите въпроси, след като прехвърлянето на акциите стане факт.

Самият Божков организира анкета във "Фейсбук" за нов собственик на "Левски", която Сираков спечели. Той изпревари депутата от ДПС Делян Пеевски, сръбския наркобос Сретен Йосич и Бойко Борисов.

В момента Божков и Попов са в Дубай, като българската прокуратура им повдигна няколко обвинения и иска екстрадицията им у нас.

Междувременно "Левски" продължава да е в тежка финансова криза. Тя настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Преди дни ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски, въпреки че този акт предизвика разделение сред привържениците.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма. Те тренират за мача си срещу "Лудогорец", който трябва да се изиграе на 5 юни.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.