БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Божков прехвърли акциите на Левски на Борисов, той пък ги отказа

Прехвърляме акциите на отговорника за погубването на Левски, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов

Васил Божков обяви, че прехвърля акциите на Левски на премиера на България Бойко Борисов. Това стана ясно рано тази сутрин от прессъобщение от "Нове Холдинг".
"След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК Левски, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:
“Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му.
Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на Левски, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов.
След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите –  оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце.
Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят Левски без други реални опции.    
Като бивши мажоритарни акционери, не веднъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на Левски. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се  стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.
Благодарим на ръководството на ПФК Левски за усилията и изключителния професионализъм през последната година.
Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.“
Премиерът Бойко Борисов обаче отказа да приеме акциите на Левски, донесени от Сашо Диков пред Министерския съвет. Това обявиха началникът на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова и министърът на спорта Красен Кралев.
"Няма как аз да съм куриер на акциите, тъй като г-н Бойко Борисов не желае да ги приеме", заяви Арнаудова пред сградата на "Дондуков" 1.
Министърът на спорта Красен Кралев добави: "За да има прехвърляне на акции, трябва да има желание и от двете страни. Това е опит за политизиране на Левски, което не е правилно. Няма как премиерът да е собственик на футболен клуб. Има хора, които искат да вземат акциите. Редно е те да отидат при феновете. Несериозно отношение към съдбата на клуба. Но това не е вина на премиера. Редно е съдбата на Левски да бъде дадена на привържениците. Сами можете да го прецените това нещо. Това в момента е опит да се политизират нещата. Помагали сме на много клубове. Видяхте какви средства се дадоха на пловдивските клубове", каза Кралев.
"Не е нормално да се случва това с Левски. Но самите събития не са предизвикани от държавата, а от собствениците на клуба", добави той.

Източник: Дума