БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БРАЗИЛИЯ НЕ РАЗРЕШИ ВНОСА НА "СПУТНИК-V"

Изненадващо органът посочи, че "липсва достатъчно информация", с което предизвика въпроси сред обществото дали не е имало политическа намеса

Техническите специалисти на агенцията препоръчват искането от 14 губернатори на провинции в страната за внос на руската ваксина да бъде отхвърлено „докато не бъдат предоставени данни за отстраняване на установените недостатъци“.

В началото на април Върховният съд на Бразилия даде на Агенцията едномесечен срок за вземане на решение за вноса на ваксината Sputnik V, в противен случай разрешително щеше да бъде предоставено автоматично. В отговор регулаторът поиска от съда да му даде повече време за това решение „да събира данни за ефективността и безопасността на лекарството“.

Същевременно техническа комисия по биологична безопасност на бразилското министерство на науката обяви по-рано в понеделник руската ваксина Sputnik V за безопасна и одобри нейното търговско производство в страната.

Ваксината Sputnik V вече е одобрена в 60 държави с общо население от около 3 милиарда души. Sputnik V се нарежда на второ място в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори. Ефективността на ваксината според авторитетното медицинско списание Лансет е 92%.