БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БРИТАНСКАТА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА НАВЪРШВА 95 ГОДИНИ

За Елизабет Втора обаче това ще е най-тъжният и самотен рожден ден за последните седем десетилетия

Елизабет Втора е родена в Лондон през 1926 година. Тя е най-дълго управлявалият монарх в британската история. Бъдещата кралица и сестра й Маргарет, се обучават в домашни условия, изучават право и конституционна история, изкуства, музика, езда и плуване. Когато баща им става крал през 1936 г., Елизабет се оказва вероятната престолонаследничка. През октомври 1940 г., едва 14-годишна, принцеса Елизабет произнася първата си публична реч. Младата принцеса Елизабет, вече майка на две деца - принц Чарлз и принцеса Ана, на 25-годишна възраст се озовава в центъра на британския политически живот, след като баща ѝ, крал Джордж Шести, умира внезапно през 1952 г.
Тази година заради траура след смъртта на любимия си съпруг няма да има топовни салюти за рождения ден на кралицата, съобщиха от британското министерство на отбраната. За втора година официалното отбелязване на празника е отменено.
Според британски медии Елизабет Втора ще прекара рождения си ден като всеки друг ден през последната година. Най-вероятно тя ще отиде до Фрогмор, едно от любимите ѝ места в Уиндзор, за да разходи домашните си любимци. Националният траур за херцога на Единбург приключи в неделя, но кралицата и кралското семейство са в траур до четвъртък.
Кралицата понася стоически загубата на любимия си съпруг, казват източници от двореца. Очаква се първият ѝ публичен ангажимент след траура да бъде участието ѝ в откриването на парламентарната сесия на 11 май, когато ще бъде съпроводена от принц Чарлз.