БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

"Бързи кредити" за море

Повече от половината си месечна заплата (56%) е готов да отдели българинът за лятната си почивка, а 43% нямат средства да отидат на почивка!

Лятото е сезонът, в който се взимат най-много кредити за почивка - в чужбина, или по българското Черноморие. След нея обаче започва тормозът от събирачите на вземания, на които специално внимание е обърнала и Европейската комисия. 

"Наличието на такива клаузи е констатирано от ЕК, която в края на януари месец тази година изпрати предписание до България с констатация, че в договорите на търговците с потребителите има страшно много неравноправни клаузи и даде предписание в рамките на два месеца България да отрегулира тези процеси.", твърди Стоил Алипиев от Националната асоциация за защита на потребителите.

От асоциацията подчертават, че при тях пристигат много жалби и сигнали от потребители точно от тези неравнопоставени клаузи, срещу които има как да се защитят. 

"Финансовите институции нямат право да събират такси за разглеждане на документи, нямат право да събират такси за управление на кредита, за разглеждането на документите и за управлението на целия процес по възстановяване на кредита, те получават възнаградителна лихва. Това е забранено в Закона за потребителски кредит.", допълни Алипиев.

От асоциацията предупреждават потребителите, че те имат законова защита.

В същото време, общо 43 на сто от българите планират почивка това лято. 53% от няма да имат ваканция, като причината е, че 62 на сто от тях нямат финансови възможности. 43 на сто ще отдъхват по курортите. 16% избират планината, а една трета тръгват към южните съседки Гърция и Турция на море. 44% смятат, че нашето Черноморие е вече по-добро място за лятната ваканция. Това сочи изследване на „Тренд“, посветено на нагласите на българите към започналия туристически сезон, пише „24 часа“. Допитването е направено на 1008 души.   

От малко над 2 милиона и 300 хиляди,  планиращи почивка това лято, над 54 % остават на почивка у нас. Около една трета ще заминат за чужбина.

Ваканция в курорт у нас или в чужбина са замислили най-вече младите и живеещите в столицата – това са близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години. Обратно – възрастни живеещи по селата не планират почивки.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%).  Приблизително една пета (19%) от българите, които не планират почивка, декларират, че не са почивали лятото през последните 5-10 години. Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки си личи, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

Над половината (54%) от планиращите почивка посочват Българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

57 % от нашенци отново се втурват към Гърция, а 29 на сто към Турция.

Близостта на двете ни съседки е едно от възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на съгражданите ни. Всеки трети от планиращите да почиват в чужбина посочва, че основната причина са по-добрите ценови оферти, а приблизително всеки четвърти (24%) споделя, че е заради по-качествените туристически услуги.

У нас фаворит е Южното ни Черноморие – на повече от 65 на сто от българите в, а за приблизително една пета (19%) това е северната част.

65% от българите, плануващи почивка, декларират, че ще почиват със семейството си. Приблизително една трета (31%) споделят, че ще отидат на почивка това лято с приятели.