БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

БСП атакува в КС раздаването на бюджетни пари от прозореца на джипа

БСП атакува в КС раздаването на бюджетни пари от прозореца на джипа

Парите на българските данъкоплатци не се харчат по определения от държавата ред през бюджета

Ще внесем конституционна жалба срещу практика - джипа, държавния бюджет в багажника и раздаването на пари за партийни цели. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация пред парламента в първия ден от новия политически сезон. Тя бе категорична, че по този начин не може да се провежда фискална политика. Парите на българските данъкоплатци не се харчат по определения от държавата ред през бюджета. Харчат се еднолично, за партийни цели, подчерта Нинова. И се обърна към управляващото мнозинство: „Ще видите нашите позиции по Закона за публичните финанси и ще имате жалба в Конституционния съд за неспазване на Конституцията и за раздаване на парите на българските данъкоплатци с постановление на Министерски съвет извън рамките на парламента". Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на местните избори - джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на пари през прозореца на партийни цели и за избори на подходящи кметове. Ще получите институционално позиция как това да се промени, уточни Корнелия Нинова.

Икономика, социална политика, образование, здравеопазване, доходи, върховенство на закона и справедливост,  фискална политика и местно самоуправление – в тези приоритетни сфери БСП ще направи конкретни предложения и ще подготви законодателни промени.

Продължава клишето, че държавата е лош стопанин, че пазарът ще регулира всички отношения, макар че светът и Европа разбраха, че това е грешка, продължи в острото си слово Нинова. Нашите предложения конкретно ще бъдат за роля на държава в икономиката така, че включително чрез данъчни стимули да помогнем на малките и средни предприятия, на семейните фирми, на средната класа. Ще внесем обещания от нас Закон за държавните предприятия. Те могат да бъдат управлявани добре. Често говорим за инвестиции, но все по-малко чуваме за производство, обърна внимание лидерът на БСП. Затова вниманието на социалистите ще бъде насочено именно към насърчаване на производството.

Много специалисти, световни и европейски започват да намекват, че се задава икономическа криза. Нашата икономика не е подготвена за това. Един от основните стълбове за преодоляване на такава криза, за посрещане на такава криза е потреблението, предупреди Нинова. И допълни, че то може да се стимулира с увеличаване на доходите. А това увеличение минава през социалната политика. Социалистите са категорични, е трябва да се върне ролята на държавата и в тази сфера.

Държавата има своята роля да създаде такива правила, че съдебната власт да функционира пълноценно, смята Корнелия Нинова. Ще внесем закон, който налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата, допълни тя. Нашата позиция е върховенство на закона, а не на личността, на правилата, а не на едноличните решения. Нашата задача е да създадем такива правила, че съдебната система да функционира пълноценно. Ще внесем наше предложение за друг орган за борба с престъпността и корупцията, поясни Нинова.

Идват избори, тук държавата избяга от отговорностите си, като прехвърля на общините задължения, като казва вдигайте данъци и се оправяйте. Нашето предложение е за оставане на част от данъците на разположение на жителите на общините, комуналните услуги да се извършват от общински предприятия, ще имаме предложение за нов цялостен здравен модел. Нека дебатът за местно самоуправление да бъде съдържателен в посока на промяна, бе призивът на Корнелия Нинова.

Източник: в. Дума