БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП: БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ Е НА ДЪНОТО В ЕВРОПА В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА

От левицата припомниха, че все още липсват резултати в борбата срещу злоупотреби с обществените поръчки, а България продължава да бъде на дъното на европейските класации в пресичането на корупцията

Председателят на КПКОНПИ - Сотир Цацаров, беше поканен и присъстваше в пленарната зала! Въпреки това, не беше поискано да бъде изслушан, с аргумента, че това е станало по време на парламентарна комисия.

Данните от доклада на КОНПИ обобщи и представи председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Яче. Забележки по доклада изразиха единствено от парламентарната група на БСП.

Според доклада на антикорупционната комисия през 2020 г. получените сигнали за конфликт на интереси са 242. В дирекцията са постъпили близо 500 прокурорски проверки, по които са извършвани и се извършват оперативно-издирвателни и справочни мероприятия. По 386 преписки работата е приключена и резултатите са докладвани на съответните прокурори. По 74 случая са установени данни за извършени корупционни престъпления. През 2020 г. са получени 810 сигнала, по които са извършени конкретни действия. От тях над 140 са срещу органи на изпълнителната власт, 136 са срещу държавни служители, 124 са срещу магистрати.