БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП иска доклад от главния прокурор за свършеното до момента

Днес, от БСП внасяме в Народното събрание искане за изслушване на главния прокурор. Тази процедура задължава Иван Гешев да изготви доклад за това как изпълнява функциите си

„Днес, от БСП  внасяме в  Народното събрание искане за изслушване на главния прокурор.  Тази процедура задължава Иван Гешев да изготви доклад за това как изпълнява функциите си." Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Антон Кутев на пресконференция в Народното събрание. Той подчерта, че ПГ на "БСП за България" е категорична и  последователна в искането си за оставка на Гешев и продължава да настоява за нея.

Кутев поясни, че целта на това искане за изслушване  е да изясни какви са правомощията на главния прокурор и да стартира обществения и политически дебат какви трябва да бъдат, като изрази надежда в рамките на тази процедура главният прокурор да не е Гешев.

„От БСП говорим отдавна  за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога могат и как могат да бъдат, без решение на съда? Как си взаимодействат властите, защото според Конституцията те са разделени?”, попита народният представител. Той допълни, че към Иван Гешев ще бъдат зададени въпроси и за това как се нарушава свободата на кореспонденцията, могат  ли и кога могат да  изнасят кореспонденции и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство, както и  кога може главният прокурор да дава политически оценки. Кутев подчерта, че това е началото на  поредица от действия,  които да поставят на обществено и политическо обсъждане правомощията на прокуратурата.