БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

БСП към Тагарев: Вие не сте министър на отбраната, Вие сте министър на войната

БСП към Тагарев: Вие не сте министър на отбраната, Вие сте министър на войната

Какво съдържа военната помощ, която ще предостави България на Украйна и защо се шикалкави по темата, попитаха социалистите

„БСП за България“ поискахме изслушването на министъра на отбраната Тодор Тагарев по много причини, като всичките те обаче са свързани в едно – тревогата ни, че България може да бъде въвлечена във война, която не е наша. Публично се обсъждат въпроси, които будят сериозни притеснения в българските граждани. Коментира се, че ще подпомагаме чужда армия в чужда война, загърбвайки българските интереси“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на изслушването на министъра на отбраната Тодор Тагарев в Народното събрание, инициирано от парламентарната група на социалистите. 

Гуцанов представи хронологично въпросите, които се коментират през последните няколко седмици, откакто България има редовно правителство, и припомни, че още преди да стане министър, Тодор Тагарев е успял да засегне честта и достойнството на Българската армия и българските пилоти и офицери: „Публично Вие обидихте целия състав на авиобаза „Граф Игнатиево“. Те Ви отговориха с първото в историята на военновъздушните сили отворено писмо“, припомни социалистът. 

Той цитира писмото към Тагарев, в което военнослужещите от състава на Българските военновъздушни сили и Българската армия заявяват, че той за пореден път демонстрира пренебрежително отношение към тях. „В опитите си да защитите чужд интерес, обидихте българските пилоти, само и само за да докажете колко са ненужни МиГ-овете за отбраната на Република България“, допълни социалистът и попита: „Вярно ли е, че в служебния кабинет се е коментирало МиГ-овете да бъдат дадени на Украйна за участие във военния конфликт?“. 

Борислав Гуцанов припомни, че на 23 юни 2023 г. кабинетът абсолютно изненадващо и без консултации с партиите  в Народното събрание е приел нов пакет от военна и военнотехническа помощ за Украйна: „Мотивираха го в изпълнение на решение на НС от 9 декември 2022 г. „Одобреният списък е съизмерим по обем с помощта от първия пакет, отпуснат от служебното правителство с решение на 22 декември 2022 г.“ Това беше единствената информация, която получихме – решението дори не беше обявено в дневния ред“, изрази възмущение народният представител от „БСП за България“  и посочи, че обществото е било информирано за това чрез прессъобщение, изпратено до медиите три дни след като правителството е взело решение за изпращане на нов транш военна подкрепа към Киев. 

Социалистът даде пример със САЩ, където всяка една помощ се обсъжда от Конгреса и се казва ясно какво се дава и на каква стойност. „Защо това нещо не се случва в България? И аз Ви питам, какво точно съдържа тази военна помощ и защо се шикалкави и не се отговаря по тази тема?“, попита Борислав Гуцанов. 

Социалистът посочи, че възникват още няколко въпроса: „Първият - от интервю с г-н Тагарев разбираме, че освен боеприпаси, пакетът съдържа и изделия с изтичащ или изтекъл срок, на които ще се наложи утилизация и ще трябва да подменим с нови стандарти за НАТО. Може ли да бъде огласено по-подробно съдържанието на пакета? Интересът ни в тази посока се диктува от печалната практика въоръжените ни сили да губят способност с уверение, че всичко ще стане по-добре.“

Гуцанов  припомни, че по този начин са изчезнали изтребителите  МиГ-23 и МиГ-25, различни видове ракети, подводни лодки и друга техника. „Танковете ни от 2400, в момента са 10% от тези бройка, като бяха продадени на цена между 30-40 хил. лв., колкото струва една верига. Самолетите ни бяха продадени на цена, колкото струва техният ремонт, под същия този предлог, че ще бъде правена модернизация“, добави социалистът, подчертавайки сериозната необходимост от тази бойна техника и въоръжение за армията ни. 

Борислав Гуцанов се обърна към министъра на отбраната със следните въпроси: „Всички тези пакети помощи отразяват ли се на способностите на българската армия? Някой коригира ли мисиите и задачите на Българската армия с всяко извеждане на техника от нейния състав и спиране на обучението на личен състав по боравене с такава техника? Кой прави тези корекции, къде са записани те и защо НС не е уведомено?"

Социалистът подчерта, че всички тези въпроси трябва се обсъждат единствено и само в Народно събрание на Република България, независимо кой е министър на отбраната.

Той отправи въпрос и относно Европейската инициатива за мир, към която се включва България и която предвижда предоставянето на 1 млн. снаряди за Украйна и попита какво точно  и кога ще дава България: „Ще се накърни ли нашата отбранителна способност? Ще изпращаме ли жива сила, както в едно интервю излезе, че ще се обучават санитари и военни медици? И не на последно място, отново ще Ви цитирам: „След като тук дойде буквално комисар с торбата пари и ние му казахме: „не“, не сега ще видим какви са възможностите“. Та господин министър, за пари ли става въпрос?“

В заключение Борислав Гуцанов се обърна към Тодор Тагарев със следните думи: „Вие не сте министър на отбраната, а сте министър на войната“. 

По време на изслушването заместник-председателят на парламентарната група от „БСП за България“ Георги Свиленски заяви: „Българските граждани трябва да знаят какво правят българските политици и какво правят българските управляващи министри. Управляващите партии ви е срам от това, което Тагарев ще каже – искате да  изнасяте, но българските граждани да не знаят и някой да ви благодари. Нека министърът да каже и българските граждани да знаят какво изнасяме, какво остава за българската армия, има ли тя способности и възможности. Защо го крием? Нека да е ясно.“

Народният представител от „БСП за България“ Иван Петков поиска да получи подробна информация от министъра на отбраната какъв е планът на министерството за подпомагане на Украйна до края на годината и какво точно ще бъде предоставено от страна на България, но не получи конкретен отговор от министър Тагарев.