БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП няма да подкрепи с подписи и гласове новата Конституция

Категорични сме, че този парламент и това правителство са изчерпани, заяви лидера на БСП Корнелия Нинова

Няма да участваме в преговори за Конституцията, няма да даваме подписи за тези 120, необходими за внасяне на законопроекта и няма да подкрепим с гласове тези необходими 160, за да се свика Велико народно събрание. Това потвърди лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

„Категорични сме, че този парламент и това правителство са изчерпани. На финала на този мандат, без сериозно обществено доверие, не може да обсъжда и решава този въпрос“, смята Нинова.

Лидерът на левицата обяви, че от партията се противопоставят още срещу премахването на преамбюла в основния закон от проекта, изготвен от ГЕРБ, където е записано, че България е демократична, социална и правова държава.

„Това не е промяна на модела, който се очаква от обществото, а подмяна на въпроса, за да се печели време от управляващите. Няма да станем съучастници в този процес“, категорична бе Корнелия Нинова, която увери, че парламентарната група на партията ѝ е абсолютно консолидирана по темата.

Нинова опроверга думите на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, според когото тя е провела среща с посланик на западна държава в София, на която е променила позицията си по темата. „Категорично не! Никой не ме е канил, не съм се срещала с никого“, заяви тя.

Според нея провелите се политически консултации между партиите в управляващата коалиция за промени в основния закон са по-скоро преговори, защото на тях „Обединени патриоти“ са поставили ясни условия. „Или ще приемете нашите предложения, или няма да дадем подписи. ГЕРБ, по същество, не приемат някои предложения и не биха ги подкрепили, но биха направили компромис, само и само да има подписи“, смята Корнелия Нинова.

Тя не се нае да прогнозира дали партиите ще подкрепят ГЕРБ за Конституцията.

„Някои от партиите, от които това зависи, много често си сменят позициите. Не знам по какви причини. Въпросният г-н Марешки си смени позицията в рамките на нямаше и 24 часа. Не знам какви разговори текат зад вашите камери и микрофон. Знам само каква е нашата позиция и ще я отстояваме“, обясни още Нинова.

Лидерът на левицата участва в дискусия с депутати на БСП от Седмото Велико народно събрание, участвали в изработването и приемането на сега действащата Конституция, които също категорично се противопоставиха на идеята за промени в нея: „Категорично се противопоставяме на опитите на ГЕРБ и присъдружните им организации да заличат действащата българска Конституция“, написаха те в обща декларация, където още призоваха „всички отговорни политически сили да не легитимират този опасен процес на конституционна самодейност“.

Източник: БГНЕС