БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП организира среща за размера на партийните субсидии

"Пълзяща диктатура с цел елиминиране на опозицията преди местния вот." Така обобщиха от БСП начинът, по който се намалява субсидията на партиите от 11 на един лев.

В парламента днес проведе среща между групите на БСП и ДПС за размера на партийните субсидии. Разговорите са по покана на социалистите. Левицата инициира срещи, за да може между първо и второ четене на законопроекта за намаляване на субсидиите да внесе предложение. Депутатите вече приеха размер от 1 лев на глас по предложение на ГЕРБ, но останалите партиите изразиха мнение, че може да се намери по-оптимален вариант, за да не се превръщат политическите сили в напълно зависими от икономически интереси и групировки.

От ГЕРБ отказаха да участват в подобна среща и потвърдиха, че застават зад идеята от 1 лев субсидия на действителен глас, а "Обединени" патриоти просто не дойдоха. 

По думите му ГЕРБ отдавна са на хранилка на обществените пари, огромният им финансов ресурс, контролът над европейските средства, последвани от медиен комфорт и влияние в корпоративните среди, им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта, каза още Драгомир Стойнев. Парламентът се превръща в инструмент за гарантиране на изборната победа на ГЕРБ, категорични са социалистите.

От страна на БСП в срещата участваха заместник-председателите на парламентарната група Драгомир Стойнев, Георги Свиленски, секретарят Филип Попов и народният представител проф. Румен Гечев. От страна на ДПС в залата бяха зам.-председателят на парламентарната група Йордан Цонев и народните представители Велислава Кръстева и Халил Летифов.

След разговорите Йордан Цонев от ДПС каза, че партията ще поддържа позицията си за обществено финансиране. Ако не бъде прието, ДПС ще настоява за финансиране от физически и юридически лица. Субсидия от един лев е равна на субсидия от нула лева. Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда. Субсидия от пет лева също не устройва никого или от четири, или от шест, добави Цонев.

ДПС заявиха, че ще предложат нула лева за субсидия и финансиране с прозрачни договори, както е в САЩ.

В утрешния ден изтича краят на срока за предложения между двете четения. От БСП първоначално ще поискат удължаването му. След това ще предложат партиите с депозит в сметките си след 3-ти юни, да върнат парите в бюджета.
Социалистите заявиха още, че имат тяхно предложение за актуализация на бюджета, което ще бъде внесено още утре в Народното събрание. БСП предлагат от трети юни всички пари по сметките в партийните каси да бъдат върнати. Социалистите са категорично против парите за партиите да бъдат намалени на 1 лев с мотива, че това е популистко решение, което може да доведе до зависимост на политиците от различни бизнес структури.