БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП: От парламента се иска да подпечата едно вече взето решение от Министерски съвет и поет ангажимент към ЕС за ваксините

БСП: От парламента се иска да подпечата едно вече взето решение от Министерски съвет и поет ангажимент към ЕС за ваксините

Социалистите не са против закупуването на ваксини, а непрозрачния начин, по който това се прави

След отхвърленото от мнозинството депутати днес предложение на левицата министър-председателят да бъде изслушан в парламента по темата за договорените от правителството с ЕС ковид ваксини, заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски заяви: „По всяка една точка от дневния ред господин министър-председателят има основание да бъде в залата на Народното събрание - защото е министър-председател на България. Вие продължавате една година да криете премиера и да се оправдавате с опозицията. Кажете си, че този човек не може да се справи и не разчитате на него. Но няма как министърът на здравеопазването, който ще дойде тук, да обясни за преговори, на които не е присъствал той, а министър-председателят“.  

Въпросът какво налага Народното събрание да бъде „гумен печат“ на правителството, зададе от трибуната заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. И неговото изказване от трибуната бе във връзка с точката от дневния ред на парламента, предвиждаща Народното събрание да одобри стартирането на преговори с ЕС за ковид ваксини, въпреки че тези преговори вече са приключили.

Стойнев подчерта, че БСП не е против закупуването на ваксини, а е против начина, по който това се прави –  при липса на публичност и на прозрачност.

„Искам да обясните по коя тема Бойко Борисов трябва да дойде в парламента и може да даде обяснения. По темата за Република Северна Македония не може, за ваксините не може, за икономическите мерки не може. Има ли тема, по която премиерът да е компетентен, за да дойде тук пред народните представители и да покаже, че признава парламента като институция?“, попита секретарят на парламентарната група „БСП за България“ Александър Симов.

Персонално към председателя на парламента се обърна заместник-председателят на групата на левицата Христо Проданов: „Въпросът ми е към Вас, г-жо председател. По точката за ваксините, какво точно се изисква от нас като народни представители? Да подпечатаме едно вече взето решение от Министерски съвет и поет ангажимент към Европейския съюз от българското правителство ли? А кой представлява българското правителство – министърът на здравеопазването ли? Според мен е министър-председателят и затова призоваваме министър-председателят да дойде пред нас и да обясни на българския народ – какво точно е поел като ангажимент, какво очаква от българския парламент. Нека да го обсъдим и да вземем най-правилното решение“, призова Проданов.