БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП: Отказът да бъде разгледана ситуацията с изгонените дипломати в парламента е неадекватен /ВИДЕО/

Не е нормално в този момент да не се гледа това, което вълнува най-много българското общество, заяви Борислав Гуцанов

„Парламентарната група на “БСП за България“ внесе в деловодството на Народното събрание искане да се разгледа ситуацията, която се създаде с обявяването на 70 руски дипломати за “персона нон грата“.“ Това заяви организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП и народен представител от левицата Борислав Гуцанов на пресконференция в Народното събрание.

„Искаме да бъде разгледано и да се вземе решение, че Народното събрание възлагаме на министър-председателя незабавно да даде указания за временно спиране на действието на връчените ноти за обявяване на “персона нон грата“ на 70 дипломати и служители от руските дипломатически и консулски представителства в Република България“, посочи той.

Като втори акцент Гуцанов открои искането на левицата министърът на външните работи да започне разговори с руската страна по трайно разрешаване на възникналата ситуация.

„Преди малко председателят на Народното събрание отказа и не считаме, че е нормално точно в този момент, да не се гледа това, което вълнува най-много българското общество, и което може да окаже трайно влияние върху икономиката на страната, върху националната сигурност, върху нормалния живот на всяко българско семейство и върху двустранните отношения между Руската федерация и България“, каза още той.

Социалистът определи това поведение като неадекватно на фона на обстановката се в страната и допълни: „Надяваме се да не се стигне до крайности и дано не се налага извънредно заседание на Народното събрание за още по-сложна ситуация, в която бихме изпаднали“, заключи той.