БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

БСП покани партиите за разговори за размера на субсидиите

БСП покани партиите за разговори за размера на субсидиите

Депутатите решиха политически партии да връщат надвзетите субсидии

От групата на БСП в парламента поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС на разговори за бъдещия размер на субсидите.

Първата среща с ГЕРБ, е предвидена за понеделник, 17 юни в Народното събрание. Групите на ОП и ДПС са поканени на разговори на следващия ден.

От ГЕРБ  отговориха с отворено писмо до левицата. Депутатите от групата на ГЕРБ твърдо подкрепят решението на правителството за намаляването на партийните субсидии на 1 лев, се казва в позицията. В писмото си те посочват още, "че съгласно Конституцията и Правилника на Народното събрание, всяка една законодателна промяна се обсъжда в парламентарните комисии и в пленарна зала. Там народни представители, граждани и неправителствени организации имат нужната трибуна, за да представят своите позиции по различни законодателни предложения".

В края на писмото от ГЕРБ подчертават, че не считат за нужно да провеждат допълнителна среща по темата.

Предин ден, с гласовете на ГЕРБ, Воля и ОП, бе одобрено на първо четене предложението субсидията да бъде намалена на 1 лев за получен глас. От ДПС обявиха, че ще искат промяна между първо и второ четене, управляващите дадоха заявка, че са готови на дебати. От БСП също поискаха по-разумно намаление на субсидиите, което да не доведе до пряка зависимост на партиите от олигарсите. Всичко политически сили са на мнение, че субсидия от 11 лева на глас е много, но и всички подкрепят тезата, че 1 лев на глас означава загуба на демократичния модел.
Вчера и президентът Румен Радев призова парламента да действа разумно, за да не задуши опозицията, която винаги е коректив на властта.