БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП: ПРЕГОВОРИТЕ В СЕКТОР „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ СА КЛЮЧОВИ

И днес текат преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната"

От БСП настояват за спешни мерки за справяне с COVID-19. Предлагат създаване на мобилни групи за ваксинация, които да посещават хора над 60 години, групи с повишен индекс на социален контакт и хора с определени заболявания. Да се разделят потоците за лечение на болни от коронавирус, за да може да се поемат другите пациенти със социално значими заболявания, които са основна причина за повишена смъртност. Изискват и разяснителна кампания за ваксините и епидемиологично проучване за преценка на обстановката в страната.

"В последните особено 12 години здравната система беше сериозно обезличена. На базата на тази деградация на здравната система се стигна до печалните факти за повишена смъртност в разразилата се пандемия COVID-19. Причините не са във вируса, а в неспособността на здравната система да се справи"

Догодина болнициите в труднодостъпните райони трябва да придобият статут на "защитени" и да получат допълнително финансиране от държавата, заявяват още от левицата. Болниците да не са търговски дружества. Искат и намаляване до 9% ДДС на лекарствата. Спор обаче предизвика предложението им за безплатни лекарства за деца до 14 години.

От ПП искат осигуряване на бърз достъп до медицински услуги и осигуряване на необходимата техника за това, като линейки и хеликопртери, А вместо лекари в тях трябва да работят лекарски асистенти. Искат и създаване на здравна карта, но не за леглата в болниците, а за наличните специалисти в страната.

От "Има такъв народ" искат специализирани болници за лечение на COVID-19 във всички области на страната. Смятат, че трябва да има и национална програма за Т-клетъчен скрининг и ваксинацията срещу коронавирус да остане доброволна. Предлагат и подоходно здравно облагане - според доходите на всеки. Искат и демонополизация на НЗОК.

От ДБ пък предлагат тристепенен модел на на финансиране от Държавния бюджет, от НЗОК и от застрахователни фондове. Пациентите трябва да доплащат по-малко за лекарства и настояват и за изграждане на Национална детска болница.