БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП привика Деница Сачева в парламента да отговаря за пенсиите

БСП привика Деница Сачева в парламента да отговаря за пенсиите

Никой не може да оспори, че пенсиите са най-големият провал на управляващите

„Вие сте поредният социален министър, г-жо Сачева, който не успя да се пребори да има преизчисление на старите пенсии." Tака се обърна към социалния министър народният представител  от  ПГ на "БСП за България" Виолета Желева.

Деница Сачева бе единият от министрите, които се явиха в пленарната зала на Народното събрание в петъчния парламентарен контрол, по настояване на левицата, откъдето поискаха отговори на сериозни въпроси, свързани със социалната сфера.

„За пореден път пенсионерите бяха излъгани и обещанията не са реалност“, коментира Виолета Желева по повод дейността на социалното министерство по отношение на пенсиите. „Пенсионерите заслужават достойни старини и достойни доходи. Искам ясно да заявя, че не сме против увеличение на минималната пенсия, но това трябва да стане чрез социалното подпомагане. То няма как обаче да бъде справедливо към всички пенсионери – ще бъде справедливо, ако минималната пенсия се увеличи, но също така има и преизчисление на старите пенсии.“  Това заяви още от трибуната на Народното събрание депутатът от Парламентарната група на „БСП за България“ Виолета Желева по време на разискванията за подобряване адекватността на пенсиите в България, инициирано от левицата. „Нека да спрем с популизма и театъра, да не превръщаме българския пенсионер в заложник“, призова също така Желева.

Друг народен представител от парламентарната група на социалистите, Надя Клисурска, бе директна: „Справедливост при пенсиите при Борисов няма – само преизчислението е решение“. Тя конкретизира и че справедливост при пенсиите продължава да няма и при трите правителства на Борисов, а ножицата между стари и нови пенсии става все по-голяма.

„БСП предлага преизчисление на пенсиите – това е решението за достойни доходи на възрастните хора”, заяви Клисурска в питане относно политиката по подобряване на пенсиите в България.

„Необходима е нова дългосрочна визия, предвидимост и предсказуемост за пенсиите. Пенсиите по презумпция са обвързани с индивидуалния принос, но той вече май няма значение, защото има разлики от 200 лева за една и съща категория работници.”, припомни Клисурска. Тя поясни, че управляващите твърдят, че няма нужда от реформа, защото тя била направена през 2015: „И тук лъжат, след като замразиха коефициента за стаж, който трябваше да расте до 1,5. Отговори няма, а само стихийни политически решения, които погребват справедливостта в пенсионната система.”, завърши Надя Клисурска.

Според Георги Гьоков, също член на групата на левицата в парламента, никой не може да оспори, че пенсиите са най-големият провал на управляващите.

 „Равнището и динамиката на доходите през последните години в България не показват, че това правителство е способно да измъкне страната от последното място в ЕС по доходи. България си остава с най-нисък жизнен стандарт и равнище на доходите в Европа.“ Тази констатация Гьоков направи от трибуната в пленарна зала в днешния ден. По думите му ниското равнище на доходите е съпроводено със сериозен спад в покупателната способност, задълбочаващи се неравенства и липса на справедлива и ефективна социална защита на бедните.

„Възрастните хора са най-заплашени от бедност, социално изключване и материални затруднения. Доколкото пенсиите са основният източник на доходи за тях, никой не може да оспори, че там е най-големият провал на управляващите в политиката по доходите“, заключи Гьоков.