БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

БСП: Призоваваме парламента да гласува обща декларация срещу агресията в РСМ към български граждани

БСП: Призоваваме парламента да гласува обща декларация срещу агресията в РСМ към български граждани

Българската държава е длъжна да защитава правата на всеки, който се самоопределя като български гражданин или има българско самосъзнание

Това заяви от трибуната на НС в декларация от името на „БСП за България“  зам.-председателят на парламентарната група Иван Ченчев:

Уважаеми господин председател, уважаеми народни представители, уважаеми български граждани,

За съжаление, вчера влязохме в ролята на регистратори на поредното престъпление от омраза, извършено в Република Северна Македония, спрямо български гражданин. Престъпление от омраза, за което ние, като държава, като общество, многократно предупреждавахме – тъй като не е за първи път, но се надяваме да е за последен. В Струга пребиха съпредседателя на българско сдружение Бекир Кадриески. Пребиха човек, който няма български паспорт, но има българско самосъзнание. Пребиха човек, само защото се е определил като българин. Грозно, брутално, застрашиха неговия живот. Впрочем, същото се случи и на 19 февруари, когато пребиха друг председател на българско сдружение в РСМ – Християн Пендиков. И последствие до момента за това грозно деяние няма, тъй като към края на март месец, македонският съд отложи делото. Слава богу, Християн Пендиков е добре след лечение в България.

Каква е хронологията, обаче, тъй като Народното събрание прие декларация на 2 февруари 2023 г. и във връзка със случая на Христиан Пендиков. На 1 август 2017 г. беше подписан Договор за добросъседство. Дали се спазва, каква е фактологията? Още 2020 г. българската държава, в лицето на Министерство на външните работи, посочи ясно, в документ, кои текстове от договора се нарушават – отклонение от формулите за историята и езика, застой в работата на историческата комисия, език на омразата, пречки пред българския бизнес в РСМ, подкрепа за претенции за признаване на македонско малцинство в българската държава. Всичко това на гърба на България.

И за да не сме само регистратори, да не влизаме в ролята на статистици на това, което се случва, и за да не допускаме повече нарушаване на правата на хора, не само с българско гражданство, но и с българско самосъзнание, в РСМ, предлагаме нещо, което БСП, като отговорна партия, която мисли държавнически, предложи и преди около 3 седмици – именно декларация, която да бъде приета от цялото НС. За да покажем и да заявим ясно, че категорично осъждаме подобни случаи и реагираме остро на тях.

Декларацията гласи, че във връзка с продължаващите антибългарски прояви и изказвания в РМС, НС на Република България, като потвърждава декларацията на НС от 02.02.2023 г., заявява:

  • Категорично отхвърля отправените от президента и министър-председателя на РМС внушения за агресивна политика на България към РСМ.
  • Оценява тези изявления като поредната антибългарска ескалация в антибългарската кампания, провеждани години наред в страната.
  • Призовава властите в РМС да прекратят незабавно всички форми и проявления на езика на омразата и да инвестират усилия в изграждане на добросъседство и сътрудничество, заложени в договора на двете страни от 2017 г.
  • Отхвърля продължаващото отричане и омаловажаване на съществуващите проблеми с правата и сигурността на българите в РМС.
  • Оценява като недопустимо създаването на така наречените “черни списъци” за недопускане в РМС български граждани, политици, народни представители и членове на ЕП.
  • Настоява институциите в РМС да се върнат към изпълнението на ангажиментите в преговорната рамка, прието като ключов елемент от ЕС е вписването на българите в конституцията на страната.

Уважаеми господин председател, моля Ви за гласуване на този текст на проектодекларацията, която да приеме Народното събрание, за да покажем, че ние, като държава, ние, като общество, като български парламент, като най-висшия законодателен орган, ще защитим правата на всеки един, който се самоопределя като български гражданин или човек с българско самосъзнание, независимо в коя страна се намира на земното кълбо. Мисля, че това е достойно. Мисля, че всеки един човек, който се е родил на тази земя и иска да се чувства българин или да има български документи в себе си, заслужава да бъде защитаван от българската държава и да се отнасят към него достойно, така като заслужава всеки друг български гражданин. Затова Ви моля, да подложим на гласуване тази декларация, която току-що изчетох.