БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП С КОНКРЕТНИ МЕРКИ В ПОДКРЕПА НА РАБОТЕЩИТЕ, МЛАДИТЕ, СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ, ВЪЗСРАСТНИТЕ И ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

БСП С КОНКРЕТНИ МЕРКИ В ПОДКРЕПА НА РАБОТЕЩИТЕ, МЛАДИТЕ, СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ, ВЪЗСРАСТНИТЕ И ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

БСП предложиха удължаване на добавката от 120 лв. към пенсиите, а размерът на майчинството през втората година да бъде равен на минималната работна заплата

Преговорите между Продължаваме Промяната, БСП, ИТН И Демократична България за съставяне на коалиционно правителство продължават и през днешния ден. Още в началото на срещата от левицата предложиха удължаване на добавката от 120 лв. към пенсиите до края на извънредната епидемична обстановка, а размерът на майчинството през втората година да бъде равен на минималната работна заплата.

Предложенията на БСП включват семейно подоходно облагане, реална защита на българското семейство. Целта в социалната политика на левицата е социална защита на човешкото достойнство, заяви Георги Гьоков. От думите му стана ясно, че се обсъжда размер на минималната работна заплата от 710 лева за 2022 година.

От БСП настояват в бюджета да има конкретни мерки за спешна енергийна целева подкрепа за семействата с ниски доходи - месечна целева субсидия от 200 киловатчаса до края на март при ясно дефинирани критерии за енергийна бедност. Нито едно семейство с ниски доходи да не бъде изключено от енергийната мрежа, като се даде възможност за разсрочено плащане на сметките, които са високи през зимния отоплителен сезон, искат от партията. Ограничаване на износа на дърва за огрев, диференцирани ставки на ДДС за храни и лекарства също са сред предложенията на БСП. Социалистите предлагат също така и еднократна помощ от 300 лв. за всички деца от първи до четвърти клас, облекчаване на данъчната и осигурителната тежест за работещи родители чрез въвеждане на 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете.

Заседанието в сектор „Труд и социални грижи“ се води от съпредседателя на Продължаваме Промяната – Асен Василев. Той сподели, че в програмата на партията му са заложени големи глоби и криминализиране на доплащанията на ръка над официално декларираните заплати. Те предлагат глобите да се плащат от работодателя, счетоводителя и самото лице, за да се изсветлят осигуровките и пенсионните плащания. Социални помощи не трябва да се дават на хора, които са трудоспособни. "Ако някой може да работи, той трябва да работи, а не да разчита на социални помощи., категоричен е Василев.А от Демократична България се обявиха против Системата за ТЕЛК и затова настояха тя да бъде премахната. Според Елисавета Белобрадова трябва да се въведе международната система за оценка на възможностите на хората. В момента тази система съществува само, за да се получават пенсии, а няма за цел хората да се включат в социалния живот, каза тя.