БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП с остра реакция срещу отмяна на машинното гласуване

Кирил Добрев: Ще имаме суперкомпютър и не можем да се справим с машините за гласуване?

По-рано днес депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ обявиха намерението си да внесат промени в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Машинният вот за президентски избори и избори за Европарламент ще бъде запазен. Председателят на предизборния щаб на БСП Кирил Добрев обаче постави остро въпроса затова, че машинният вот на практика предотвратява изборните манипулации.

Според Крум Зарков, зам.-председател на парламентарната група на БСП само преди няколко седмици ГЕРБ начерта пътна карта - 3000 машини за европейските избори, 6000 машини за местните избори и само машини оттук нататък. Днес обаче управляващите отмениха собствените си решения.

Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на БСП подчерта, че на практика машинното гласуване отменя недействителните бюлетини, които за Европа са средно 2-3%, а в България -6-7% за всяка партия.

Според Христо Проданов от машинното гласуване бихме спестили първо от хартия, от печатането на бюлетините, ще има и по-малко секционни избирателни комисии с намален състав. Така че тезата, машинното гласуване е скъпо, просто не е вярна, подчерта Проданов.