БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП, синдикати и работодатели се срещнаха и взеха две конкретни решения

БСП, синдикати и работодатели се срещнаха и взеха две конкретни решения

"Ще потърсим диалог с другите парламентарни групи, в името на това да защитим българския национален интерес”, заяви Нинова

Ръководството на парламентарната група на „БСП за България” и членовете на Бюджетната комисия в парламента от групата на левицата се срещнаха със синдикатите КНСБ и „Подкрепа”, и работодателските организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

На срещата бяха обсъдени икономическите и социалните последици от ковид кризата, Планът за възстановяване и устойчивост, и необходимите спешни мерки.

Корнелия Нинова представи позицията на БСП и заяви: „Правителството в оставка на Борисов не желае да изпълнява функциите си и това е огромен риск за държавата, икономиката и домакинствата.

Затова правя 2 конкретни предложения за решения, които внасяме веднага в Народното събрание. Първото е парламентът да задължи Министерски съвет да внесе актуализация на бюджета, с която да се гарантират средства за антикризисни икономически и социални мерки до края на годината.

Второто е парламентът да задължи Министерски съвет да внесе в европейските институции в срок до края на април Плана за възстановяване и устойчивост. Той се нуждае от корекции и подобрения, за които БСП има конкретни предложения, но с оглед спазване на срока правителството на Борисов да поеме отговорността, за да не се допусне закъснение във финансирането на България“.

Синдикатите и работодателските организации се обединиха около тези предложения като най- правилни в този момент.

"Ще потърсим диалог с другите парламентарни групи, в името на това да защитим българския национален интерес”, заяви Нинова.