БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП: В КОАЛИЦИОННОТО СПОРАЗУМЕНИЕ НЯМА ЗАКОН ЗА МЕРКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

БСП ПОДКРЕПЯ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА, НО КОГА САМО СЛЕД МНОГОСТРАНЕН АНАЛИЗ

В коалиционното споразумение няма предвиден специален закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата. Това заявиха от БСП в парламента. Поводът са появилите се информации в медиите за готвен такъв проект, който предвижда създаването на нов извънреден орган - Междуведомствен съвет за защита на националната сигурност.

Председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски категорично отрече да има готвен проект за създаването на Междуведомствен съвет, за защита на националната сигурност.

"Това нито е коментиран в коалиционен формат, нито вътре в самите партии от управлението. По този начин, по който беше представен вчера в някои медии, е абсолютно неприемлив, няма да бъде подкрепен от БСП, няма разумен човек в държаната, който да каже "да" на това, което беше публикувано. За нас това, което беше показано, е неприемливо и очакваме обсъждане в рамките на коалиционен съвет. Такъв закон не е част от коалиционното споразумение, да видим каква е целта, идеите", заяви Свиленски.

"БСП не се произнася по слухове в интернет, този законопроект не е внесен, щом не е внесен, като народни представители не се занимаваме с него", заяви Гечев.

Той обърна внимание на точката в дневния ред на правителството, свързана с въвеждането на еврото у нас.

"БСП има решение на конгреса, че подкрепя влизането на България в еврозоната, но според подписания договор няма дата. т.е. всяка страна-кандидат или вече член на Европейския съюз преценява кога и при какви условия да се присъедини към еврозоната. В Швеция и Дания е имало референдум за влизане в еврозоната - в резултат тези две страни са се отказали. Други държави като Полша, Унгария, Чехия също не възнамеряват да влизат в близките години в еврозоната. ние, българите, трябва да си направим точно сметката защо едни страни са в еврозоната, други не са и какви са техните аргументи, къде е България. БСП стои на позицията, че решението кога страната ни да влезе в нея минава през детайлен, многостранен, внимателен анализ", заяви Гечев.

Той обясни, че има коалиционно споразумение, според което решението кога ще влезем, е след доклад на Министерството на финансите и Българската народна банка.

"Докато в БСП не видим тези два анализа и не ги дискутираме на съответните съвети в коалицията, няма как да слагаме печат, "че датата е първи януари еди коя си година", заяви Гечев.

По темата за Република Северна Македония, Свиленски коментира, че няма нещо, което да може да промени позицията на БСП. Той увери, че върху левицата няма натиск отвън за вдигане на ветото за Република Северна Македония.

"За мен основната тема са цените, доходите, парламентарната програма, да решаваме проблемите на хората", заяви Свиленски.

Спореднего обаче няма нищо лошо да се събере Консултативен съвет за националната сигурност за Република Северна Македония.