БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП ВРЪЩА МАНДАТА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО

БСП ВРЪЩА МАНДАТА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО

Решението бе взето на извънредно заседание на Пленума на БСП, което продължи повече от 3 часа

Правителство съставено от БСП е невъзможно. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова припомни, че на последните избори на 4 април, българските граждани са гласували за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която са припознали като партия на промяната.

Лидерът на БСП подчерта, че на няколко пъти те са протегнали ръка за сътрудничество с трите нови партии, които влязоха в 45 НС, но тя е била отхвърлена.

„Трите нови партии в НС показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог, всеки е срещу всеки. Не успяха да излязат от егото си и да се обединим“, каза Нинова.

На днешното заседание са били разгледани четири възможни варианта, но е надделял този, че е най-целесъобразно БСП да върне мандата още същия ден, когато го получи – 5 май.

Най-добре е да бъдеш откровен и честен с хората, можехме да вземем мандата и да печелим време. Всички българи трябва да са наясно, вземането на мандата и губенето на време в опити да се състави правителство, е от полза на ГЕРБ, защото те продължават да са на власт, подчерта Нинова.

С решението си левицата открива възможността пред държавния глава да състави служебен кабинет, включващ честни хора, които да преведат страната през очертаващата се криза.

„БСП е истинската промяна, няма да допуснем тя да бъде подменена. Основната вина за предстоящите избори е на трите нови партии“, категорична е Корнелия Нинова.

Решението за връщане на мандата е взето със 108 гласа "за" и 5 "въздържал се" и без нито един против. Било е обсъждано дали мандатът да бъде върнат веднага или след 7-дневния срок.

Първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата, го върна на президента.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От „Има такъв народ“ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство.