БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСП за България открива кампанията "Справедливост сега" за евроизборите с Първомайски митинг-шествие

БСП за България открива кампанията "Справедливост сега" за евроизборите с Първомайски митинг-шествие

Събитието по случай Деня на труда и международната работническа солидарност започва в 11:00 ч. на площад "Св. Александър Невски"

Шествието ще премине по ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Княз Ал. Дондуков“ и ще завърши на пл. „Независимост“. След обръщенията по случай Международния ден на труда, на пл. Атанас Буров, между БНБ и фонтана пред Археологическия музей до Президентството, ще се отбележи и празникът на в. „Дума“, левия печат и свободните медии. Хилядите участници ще се насладят и на изпълненията на Николина Чакърдъкова и група „Тоника СВ“. 

Появата на празника е дело вна международното социалистическо движение през XIX век и работническите протести за зачитане на социалните права.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

"Справедливост сега" ще бъде излъчван на живо от 10:45 в ефира на Българска свободна телевизия.