БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БУЛГАРГАЗ СЕ ОПИТВА ДА ОТКРАДНЕ 76 МЛН. ЛЕВА ОТ АБОНАТИТЕ НА ПАРНОТО И БИЗНЕСА

Енергийни експерти хванаха в крачка държавната компания "Булгаргаз", която се опитва в суматохата около протестите срещу кабинета Борисов да се обогати със 76 млн. лева, измъкнати от джоба на абонатите на парното и от своите бизнесклиенти

Малко преди Нова година Министерството на енергетиката гръмна новината, че от началото на 2020 г. се променя входната точка за доставка на природен газ за България. В резултат от постигнатите договорености между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база, или въпросните 76 млн. лева, колкото са таксите за достъп и пренос. 

До ден днешен обаче "Булгаргаз" не внася предложение за намаление на цената на газа в КЕВР и така всички хора на парно, целия бизнес и битовите потребители на газ плащат по-висока цена, а държавното дружество си оправя някои задбалансови сметки, коментира за БСТВ Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум.

БСТВ се свърза и със свои източници в КЕВР, които обясниха, че преди няколко дни на Булгартрансгаз е внесъл писмо за намерение да свали с малко над 2% цената на газа и то чак от 30 април.
Уточняват още, че за първото тримесечие вече имало утвърдени още от миналата есен и за намаление не може да се мисли.

"От Булгаргаз се пряват на луди - твърдо заставам зад думите си, защото знам, че КЕВР многократно е изпращала писма до Булгаргаз с напомняне да дадат предложение за намаление на цената на газа - заяви енергийният експерт Христо Казанджиев за нашия ефир.


Автор: Нора Стоичкова
NORA_01531dab09b16816a4eff1f088195c8e.jpeg