БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Часове след стрелбата Шиндзо Абе почина

Заподозреният нападател е арестуван

Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе. Той беше откаран в болница, където по-късно почина.

Нападателят е задържан.

Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе беше прострелян по време на предизборна реч в град Нара преди насрочените за неделя избори за горна камара на парламента.

Нападателят е задържан. Това е 41 годишен мъж, който по-рано е служил във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония.

67-годишният Абе е припаднал и е кървял обилно от врата. Той е бил откаран в болница и най-вероятно е получил сърдечен арест - термин, използван в Япония, при липса на жизнени показатели и обикновено предшестващ официалното удостоверяване на смъртта от съдебен лекар.

Абе - най-дългогодишният министър-председател на Япония, заемаше поста през 2006 г. за една година и отново от 2012 г. до 2020 г., когато беше принуден да се оттегли поради сериозни здравословни проблеми.

Заради инцидента, премиерът Фумио Кишида преустанови ангажиментите си в предизборната си кампания и се завърна в Токио, където се очаква да заработи кризисен щаб във връзка с атаката.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е "ужасен и натъжен" от стрелбата по бившия японски премиер Шиндзо Абе, а американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази дълбоко съжаление и загриженост след станалото.