БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Червен код в Китай заради приближаващия тайфун Лекима

Червен код в Китай заради приближаващия тайфун Лекима

Тайфунът Лекима в момента се намира над Тайван и носи със себе си ветрове със скорост от над 190 километра в час

Китайските власти обявиха червен код заради мощен тайфун, който се насочва към страната, съобщава Би Би Си. Тайфунът Лекима в момента се намира над Тайван и носи със себе си ветрове със скорост от над 190 километра в час. Очаква се стихията да достигне китайската провинция Жеджианг в събота.

Аварийни екипи са изпратени в района, за да координират дейностите по евакуацията. Хиляди хора са получили предупреждение за незабавна евакуация преди бурята да удари крайбрежните райони.

Обявена е опасност от наводнения в източната част на реките Яндзъ и Хуанхъ до сряда следващата седмица. В провинциите Дзиансу и Шандун също е издадено предупреждение за опасното време.

Круизните лайнери са предупредени да избягват района на Шанхай през следващите няколко дни заради бурното море. Отменени са и някои влакове от Пекин до делтата на река Яндзъ.

Лекима е един от двата тайфуна в западната част на Тихия океан в момента. На изток тайфунът Кроса удари с проливни дъждове Северните Мариански острови и Гуам. Той се движи в северозападна посока и може да удари Япония следващата седмица.

Лекима е деветият тайфун за тази година и се превърна в супертайфун в сряда вечерта.Той преминава над Тайван, където наложи отмяната на стотици полети, затвори училища и държавни институции. Близо 40 000 домакинства останаха без ток заради скъсани далекопроводни жици. Не се движат и високоскоростни влакове на островната държава.