БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Честваме 114 години от обявяването на Независимостта на България

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

На 22-и септември 1908 г. във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

Велико Търново ще е център на празненствата по повод 114-годишнината от обявяването на Независимостта на България

Програмата за 22 септември следва традицията, датираща от 1908 година,  и започва със Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици“ в 7.30. Тя ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове“. Следва водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ “Васил Левски“ и на знамената на държавни и общински институции в 9.00 часа на същото място.

В 10,30 ч. на Двореца на Царевец ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. Един час по-късно започва празничното шествие, в което ще се включат военните оркестри, които участват в ХV Международен фестивал, над 500 ученици и всички желаещи граждани.  Шествието ще завърши на площад “Майка България“ с полагането на венци и цветя.

12,30 е началният час на шоу-спектакъла на военните оркестри, който ще се проведе пред сградата на Български пощи. В 16.00 в Ритуалната зала на Община Велико Търново ще се състои кръгла маса на тема „Велико Търново- историческа и духовна столица на България- правно положение и перспективи“.

Час по-късно пред сградата на Община Велико Търново певицата Илка Александрова ще изнесе фолклорен концерт. В 18.00 по централните улици на града отново ще се извие голямото търновско хоро след 2 години прекъсване.

От 19.30 часа е тържествената проверка, последвана  от аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“ и празнични илюминации в 20.45 ч.

В празничния 22 септември входът за Царевец и църквата „Св„ 40 мъченици“ ще е свободен от 9.00 до 12.00 часа. Архитектурно-музейният резерват ще е с намалено работно време заради празничните илюминации- от 9.00 до 16.00 часа.

В София от 11.00 ч. пред Паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I” ще се проведе тържествено честване на 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева.

Безплатен тематичен музеен тур в деня на Независимостта предлагат на своите посетители от Националния военноисторически музей в София.

Те ще могат да се върнат 114 години назад и ще се запознаят с вещите и историите, пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал стремежа на българския народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава. Сред въздействащите експонати, представящи този бележит ден, са държавният печат на Княжество България, най-високото отличие на Царство България – орден „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“, отличия, посветени на обявената независимост, униформата и шашката на цар Фердинанд, униформата, пистолета „Браунинг“ и част от отличията на генерал-лейтенант Данаил Николаев, военен министър в правителството на Александър Малинов, автентични фотоси и документи.