БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Чума по свинете вече и в Самоков

Чума по свинете вече и в Самоков

Първият случай на африканска чума по свинете в Югозападна България е открит в ловно стопанство "Искър" – Самоковско

Първият случай на африканска чума по свинете в Югозападна България е открит в ловно стопанство "Искър" – Самоковско. Това съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие Дамян Дамянов, цитиран от Агенция "Фокус". В петък в района на стопанството е бил намерен трупа на умряла дива свиня.
В момента сме ограничили достъпа в стопанството, като там могат да влизат само служителите му. Предприели сме необходимите мерки с цел ограничаване на заболяването, една от които е интензивен отстрел на диви свине. От животните взимаме необходимите проби и ги носим за изследване, за да видим каква е динамиката на заболяването, казва Дамянов.
Той подчерта, че до този момент няма други намерени умрели животни на територията на предприятието. Директорът на Югозападно държавно предприятие допълва, че в Благоевградска и в Кюстендилска области все още няма регистрирани случаи на Африканска чума.
Преди ден агенцията за безопасност на храните започна проверки дали стопаните на домашни прасета в областите с огнища на чума са извършили доброволно умъртвяване на животните.
Продължават обаче протестите на стопани на домашни прасета. Пети ден остава блокиран главният път Сливен-Ямбол при село Крушаре.

Източник: Дума