БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

CNN: Aдминистрацията на Байдън ще позволи на съюзниците да доставят F-16 на Украйна

CNN: Aдминистрацията на Байдън ще позволи на съюзниците да доставят F-16 на Украйна

Обединеното кралство заяви, че работи с Холандия за изграждането на международна коалиция, която да помогне на Украйна да получи самолети F-16 от своите съюзници

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да позволи на съюзниците да доставят изтребители F-16 на Киев. Това съобщи CNN в петък, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Според тях Белият дом дава сигнал на европейските съюзници, че няма да блокира доставките на F-16, тъй като е под постоянен натиск от Конгреса и други страни. Отбелязва се обаче, че служителите на президентската администрация на САЩ не са запознати с официални искания за износ на самолети, а служителите на Държавния департамент все още не са получили заповед за обработка на документи за тяхното прехвърляне.

Телевизионният канал отбелязва, че някои служители се съмняват в целесъобразността на доставката на F-16 в Киев. Те вярват, че руската противовъздушна отбрана е ефективна срещу изтребители, така че украинските въоръжени сили (UAF) изпълняват малък брой мисии, използвайки военните самолети, които вече имат.

На 17 май съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Съединените щати не са променили плановете си да доставят F-16 на Украйна и все още не възнамеряват да доставят изтребители на Киев. В същия ден New York Times съобщи, че американските власти не позволяват на украинските пилоти да преминат бойна подготовка на изтребители F-16 от европейски страни, тъй като Вашингтон няма да прехвърли тези самолети на властите в Киев.

По време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик тази седмица Обединеното кралство заяви, че работи с Холандия за изграждането на международна коалиция, която да помогне на Украйна да получи самолети F-16 от своите съюзници. Берлин, Вашингтон и Лондон доскоро отказваха да доставят свои изтребители на Киев. 

На 14 май, по време на посещение в Берлин, президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц каза, че планира да обсъди доставката на бойни самолети, които Киев иска от западните партньори, като една от целите е създаването на коалиция от страни, готови да предоставят на Украйна бойна авиация.