БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

CNN: Ранните етапи на украинската контраофанзива „не отговарят на очакванията“

CNN: Ранните етапи на украинската контраофанзива „не отговарят на очакванията“

Украинските сили се оказват "уязвими" на минни полета, а руските сили са "компетентни" в защитата си

В началните си фази контраофанзивата на Украйна има по-малък успех и руските сили показват повече компетентност, отколкото се очакваше от западните оценки, казаха двама западни служители и висш военен на САЩ пред CNN.

Контраофанзивата „не отговаря на очакванията на нито един фронт“, каза един от официалните лица.

Според западните оценки руските отбранителни линии се оказват добре укрепени, което затруднява пробиването им от украинските сили. Освен това руските сили постигнаха успех в унищожаването на украинската бронетехника с ракетни атаки и мини и разположиха въздушната мощ по-ефективно.

Украинските сили се оказват "уязвими" на минни полета, а руските сили са "компетентни" в защитата си, каза един от западните служители.

Длъжностните лица предупредиха, че контранастъплението все още е в ранен етап – и че САЩ и техните съюзници „остават оптимисти“, украинските сили ще могат да постигнат териториални печалби с течение на времето. САЩ и техните съюзници вероятно ще изчакат поне до юли за по-пълна оценка на напредъка на контранастъплението, което започна постепенно през последните няколко седмици и се смята за решаващо за определяне кой в ​​крайна сметка ще спечели войната, която започна, когато Русия нахлу миналата година.

Освен това тези служители отбелязват, че самите украински сили се адаптират към руската тактика и отбрана. 

В крайна сметка контраофанзивата се оказва „труден ход“ за Украйна и Русия, каза един от западните официални лица, като и двете страни понасят тежки загуби.

Украинският президент Володимир Зеленски призна в сряда, че напредъкът е „по-бавен от желаното“.

„Определено бихме искали да направим по-големи стъпки“, призна Зеленски в интервю за BBC. „Но въпреки това тези, които се борят, ще спечелят и на тези, които чукат, вратата ще бъде отворена.“

Доста преди контранастъплението западни служители предупредиха, че силите, защитаващи територията, винаги поддържат значителни предимства, особено предвид седмиците, през които руските сили трябваше да се окопаят и да укрепят своите отбранителни линии.

Няколко служители казаха пред CNN, че лошото време се оказва проблем за украинските сили.

„Времето проваляше графика на офанзивата, тъй като превозните средства се бореха с проходимостта. Украинските жертви са тежки, макар и не толкова лоши, колкото Русия се опитва да представи“, каза един от официалните лица.

След среща на Контактната група по отбраната в Брюксел миналата седмица висш американски генерал каза, че Украйна постига „стабилен напредък“, но предупреди, че трябва да бъдат в дългосрочен план.

„Това е много трудна битка, много насилствена битка и вероятно ще отнеме значително време и ще е на висока цена“, каза председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили.

Позовавайки се на загубата на бронирани превозни средства от Украйна в първите дни на контранастъплението, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че „украинците имат способността да възстановят оборудване, което е било повредено, да го ремонтират, където е възможно, да върнат това оборудване обратно в битката,“

„Ще продължи да има бойни щети“, но украинските сили „все още имат много бойни способности, бойна мощ“, добави Остин.

Източник: CNN