БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Д-р Ваня Иванова: Прекият избор на лидер на БСП носи край на задкулисните договорки и апаратни игри

Д-р Ваня Иванова: Прекият избор на лидер на БСП носи край на задкулисните договорки и апаратни игри

На мощната вътрешнопартийна атака не би устоял нито един лидер, ако нямаше необходимите морално волеви и политически качества, смята тя

Прекият избор на лидер на БСП ще означава край на нечистоплътни задкулисни договорки и апаратни игри. Това каза политологът д-р Ваня Иванова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод кампанията за председател на БСП.

Д-р Ваня Иванова направи коментар за критиците на тезата за пряк избор на председател на БСП, които заявяват, че чрез него се отнемат права на ръководните органи.

„Това не отговаря на истината, защото не отнема правото на дискусия, критика и предложения. Създава се впечатлението, че критиците виждат правата на ръководните органи единствено в избора и освобождаването на председателя. Това само доказва, че прекият избор е правилно решение“, коментира още д-р Иванова.

Политологът обърна внимание, че идеята за пряк избор на председател на БСП споделя отдавна и я е развила в сборник с политическа публицистика, издаден през 2007 г.

„Приветствам решението на ръководството на БСП, защото съм убедена, че прекият избор на председател ще ограничи до минимум манипулациите, както и възможностите решенията да се вземат от ограничен кръг хора, а мнозинството редови социалисти да се поставят пред свършен факт. Ако българският народ е достатъчно зрял, за да си избира президента, защо членовете на БСП да не могат да си избират пряко председателя?“, изтъкна още д-р Иванова.

Прекият избор на председател на БСП е висша форма на демокрация и ще приобщи редовите социалисти към правенето на политика, уверена е тя.

„Мотивацията на членовете на една партия, е изключително важен, защото сме свидетели на сериозна криза в многопартийната представителна система в страната. Мнозинството българи масово не вярват на партиите и имат своето основание, защото след 30 години мъчителен преход стана ясно, че в България тесен кръг от хора преразпределиха националното богатство в свой интерес и ориентираха страната към капитализъм от латиноамерикански тип, чиято непосилната цена се плаща от българския народ“, обясни д-р Иванова.

Тя коментира и опитите на така наречената вътрешнопартийна опозиция да бъде отменен прекият избор на председател на БСП от няколко години.

„На тази мощна вътрешнопартийна атака, не би устоял нито един лидер, ако нямаше необходимите морално волеви и политически качества. Целите на атаките срещу настоящият председател, са прозрачни - да бъде отстранена от политическата сцена, защото явно не се вписва в сценария за пътя, по който трябва да върви Столетницата и не участва в задкулисни договорености“, изтъкна още д-р Иванова.

Източник: Епицентър