БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДАЛИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОПАДНЕ В СПИСЪКА НА "НЕДРУЖЕЛЮБНИТЕ" НА РУСИЯ ДЪРЖАВИ

ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ РУСИЯ И ЕВРОПА СЕ ЗАСИЛВА

Руският външен министър обяви, че след указ от Президента Владимир Путин, Русия подготвя списък на страните, които не са дружелюбни на Москва, и срещу които ще има ограничения в дипломатическите и икономическите отношения. Дипломат номер едно на Русия изрично уточни, че списъкът в момента се формира, а неговият състав ще стане ясен на широката общественост едва следващата седмица.

В Петък руският вестник "Известия" хвърли може би светлина, може би неяснота, върху състава на документа. Позовавайки се на запознат, но анонимен източник от Външното министерство, се посочва, че със сигурност в него ще попаднат Съединените щати, Полша, Чехия и трите прибалтийски републики. Други източници допълват пред изданието, че е напълно възможно там да се включат Великобритания, Канада, Украйна и Австралия.

По-късно руският държавен канал Россия 1 (53-та минута на клипа - няма да го чета, просто по-лесно да го намеря, Карми) в обзорното си предаване "60 минути по горещи следи" публикува няколко варианта на списъка, като в един от тях попадна и България. Това предизвика изненадани коментари в нашето интернет пространство. Правителството на Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева са обвинявани, че чрез недалновидната си политика на сляпо следване на Запада, слага кръст на едни традиционно добри и икономически изгодни отношения.

Междувременно беше издаден друг, този път официален списък. Министерството на външните работи на Русия обяви, че въз основа на реципрочност влизането на територията на Руската федерация е затворено за осем граждани на държави-членки на ЕС и представители на европейски структури.

Този списък включва по-специално председателя на Европейския парламент Дейвид Мария Сасоли, ръководителя на прокуратурата в Берлин Йорг Раупах, ръководителя на шведската лаборатория по химическа, биологична, радиационна и ядрена безопасност Оса Скот, заместник-председател на Европейска комисия за защита на европейските ценности Вера Юрова.