БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДАНС проверява ТЕЦ "Бобов дол" за изгаряне на отпадъци от Италия

Местните жители протестират

20 тона балирани отпадъци от Италия са стоварени на  коловоз на гара Големо село и ще се горят в ТЕЦ Бобов дол. ДАНС проверява централата.

От ТЕЦ-а обясниха, че в балите има пластмаса и текстил, чието изгаряне няма да изхвърля вредни вещества в атмосферата. Изпълнителният директор на ТЕЦ – Бобов дол обясни, че дружеството вече разполага с разрешения за изгаряне на RDF (модифицирано гориво, което се произвежда от неопасни отпадъци) от всички екоинституции. Според него гражданите нямат основание да се притесняват за околната среда или за своето здраве, тъй като изгарянето на въглища е много по-опасно.

Хората от Бобов дол и околните села обаче са направили подписка срещу намеренията на ТЕЦ-а и са в протестна готовност. 150 подписа на жители са събрани в подписка, която е внесена в Община Бобов дол. Общинският съветник от БСП Елеонора Христова настоява за реакция от всички отговорни институции, включително от Министерството на околната среда, а депутатът от БСП Иван Ибришимов заедно с парламентарната група ще отнесат въпроса в пленарната зала.


Автор: Нора Стоичкова
NORA_01531dab09b16816a4eff1f088195c8e.jpeg