БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Дебати между кандидатите за председател на Европейската комисия

В 90-минутен дебат бяха обсъдени положението в Европа и партийните програми преди изборите на 26 май

Франс Тимерманс заяви: "Гледайте какво направи разделението на Великобритания. Днес тя прилича на Игра на тронове на стероиди. Това е заради политиката на разделение. Партиите трябва да излизат с конструктивни предложения за бъдещето".

Комисар Маргарет Вестагер от либералите призова към публичен дебат чрез борба срещу фалшивите новини, за да се даде на хората истински повод за разсимъл и да се върнат към реалните обсъждания как да се обединят националните демокрации.

Резултат с изображение за дебат между кандидати за председател на ек

Съюзникът на Ангела Меркел и кандидат от Европейската народна партия Манфред Вебер стовари вината за намалената популярност на Европейския съюз върху липсата на демокрация. Той смята, че трябва по-активно да се налагат санкции върху страните членки, които не уважават основните принципи на Европа.

Кандидатът на Зелените Ска Келер заяви, че проевропейските партии не трябва да се съюзяват с екстремисти. Според кандидата на крайната левицата Нико Куе това се дължи на факта, че политическите партии залагат на законите на пазара, а не на интересите на народа. 

Представителят на консервативните партии Ян Захрадил също обвини дясноцентристите и европейските социалисти, че предоставят твърде големи правомощия на европейските институции. 

Шестимата кандидати бяха обединени единствено в призива си да се гласува на изборите и да се отбележи силна избиратела активност. Междувременно, неприсъстващите на дебата евроскептици се предвижда да засилят силно влиянието си в следващия Европейски парламент, ставайки една от основните сили.