БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Дебати на британските консерватори

Те са против неговата идея страната да напусне Европейския съюз в края на октомври независимо от всичко

Бившият министър на външните работи Джонсън не присъства на телевизионните дебати на кандидатите за председателския пост на Торите. Това позволи на кандидатите да представят своите програми, но и да го разкритикуват. 

Говоря за брекзит от 25 минути, а къде е Борис? Ако екипът у не позволява да води дебат с петима негови колеги и приятели, как ще се справи с 27-те страни членки на ЕС. Той трябваше да е тук да отговаря на въпросите ни", коментира Джереми Хънт, кандидат-премиер. 

Знаейки, че Джонсън е основната им цел, всички кандидати поставиха под въпрос неговата възможност да направлява излизането на Великобритания от Европейския съюз . Според тях неговото намерение Брекзит да се осъществи при всякакви обстоятелства е равнозначно на напускане без споразумение.

Джонсън, който за разлика от много от кандидатите е добре познат, бе често споменаван на дебатите. Социолозите смятат, че неговот мълчание до момента не е навредило на популярността му. Той получи голяма преднина на първи кръг на гласуването сред депутатите-тори в парламента и неговият екип се надява да увеличи преднината си на следващия кръг на изборите.